Antibioticareductie België kan sneller

De reductie van het antibioticagebruik in België kan 2 jaar sneller. Die stelling verdedigde professor Jeroen Dewulf van de Universiteit in Gent tijdens het seminarie op de Agridagen in Ravels.

In België is afgesproken dat het antibioticagebruik in 2020 de helft lager ligt dan in 2011. De vijftig procent reductie die in België nodig is, geldt voor een gemiddeld bedrijf benadrukte Dewulf. Op sommige bedrijven zal het met 90 procent terug moeten, op andere bedrijven is het gebruik al erg laag en hoeft het maar met een klein percentage terug.

Volgens Dewulf kan de 50 procent reductie echter ook in 2018 al zijn bereikt, waarbij de technische resultaten gelijk blijven. Hij baseert zich daarbij ook op een proef op Belgische varkensbedrijven. In die proef is het gelukt om het antibioticagebruik in een jaar tijd met vijftig procent af te laten nemen, waarbij de technische resultaten gelijk blijven of lichtjes stijgen. Daarbij was er ook een stevige reductie van de derde keuze middelen; de middelen die nodig zijn in de humane geneeskunde.

Buiten de proef om blijkt het niet gemakkelijk om het antibioticagebruik te verlagen. In 2014 werd de dalende trend in België doorbroken. Dewulf benadrukt dan ook dat je moet werken volgens een goed plan. "Je moet eerst kijken naar de huidige situatie. Dan ga je gerichte preventieve maatregelen nemen, de bioveiligheid verbeteren en bijvoorbeeld zuren op het drinkwater inzetten. Pas dan ga je reduceren, anders heb je kans op een terugval.”

De reductie van het antibioticagebruik is nodig om risico’s van resistente bacteriën voor de mens te beperken." Maar het is ook nodig voor de dieren zelf", stelt Dewulf. “Anders kunnen we sommige dierziekten straks niet meer aanpakken.”
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer