Secuur werken tegen PIA

Het vaccineren tegen PIA is een secuur werkje. De dosering moet kloppen en je moet zeker weten dat alle dieren genoeg binnenkrijgen. Daarnaast moet ook de voeding volgens Robert Coenders goed worden aangepakt.

Het proces van vaccineren heeft Robert samen met dierenarts Martijn Steenaart van Boehringer Ingelheim goed doorgelopen. Op de dag voordat hij gaat vaccineren zet hij een maatbeker met water onder het doseerpompje. Hij meet dan hoeveel water het doseersysteem in vier uur tijd uit de maatbeker haalt. Precies dezelfde hoeveelheid gebuikt hij de volgende dag om de vaccinvloeistof in op te lossen. Dan is zeker dat het niet langer dan vier uur duurt voordat de biggen het vaccin hebben opgenomen. Want na vier uur tijd werkt het vaccin niet meer goed.

Om zeker te zijn dat alle biggen in alle hokken in de afdeling genoeg vaccinmengsel krijgen, voegt Robert een blauwe kleurstof aan het vaccinmengsel toe. Hij opent vervolgens de spoelkraan aan het einde van de waterleiding in de afdeling en wacht tot het water blauw wordt. Dan is zeker dat alle hokken vaccinmengsel krijgen.

De aanpak van de voeding heeft wat voeten in aarde gehad. De verschillende toevoegingen van zuren, enzymen, gemalen gerst en dergelijke aan het voer en de overgang naar expanderen en kruimel hadden niet direct het gewenste effect. Nadat alles opnieuw is bekeken in het gezamenlijke overleg met dierenarts Paul Verstraelen van DAP Horst en Gerard van Well van Vitelia zijn een aantal zaken veranderd. De vaccinatie tegen circo en PIA zijn gebleven. Grootste verandering bij het voer is de grondstofkeuze. Er zitten nu duurdere, beter verteerbare grondstoffen in het voer, afgestemd op het voorkomen van PIA. Het expanderen, de kruimelvorm en de met de walsenstoel gemalen gerst zijn gebleven. Zuur voegt Robert toe via het drinkwater.
Door de aanpassingen van het voer had de groei kunnen dalen. Dat blijkt echter niet het geval. Nu de PIA goed onder de duim is, ligt de groei het afgelopen half jaar op 916 gram per dag. De koplopers komen boven de 1.000 gram per dag uit. De vleesvarkens groeien nu zo snel dat Robert soms te laat is met afleveren. Hij gaat daarom nu varkens wegen om beter op tijd te zijn. De koplopers moeten er uit als ze 92 kilo geslacht wegen. De meeste koplopers zitten bij de beren, soms gaan er wat gelten mee. Beren levert Robert in twee of hooguit drie keer af. Gelten soms in een keer, hooguit in twee keer.

Kijk hier hoe Robert PIA op zijn bedrijf aanpakt.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer