Investeren levert lagere voerprijs op

P. Bos veevoeders heeft de afgelopen periode flink geïnvesteerd in het moderniseren van de mengvoerproductie. Een nieuw procedé is in de productielocatie in Ederveen geïntegreerd, waardoor de voerconcepten voor zeugen en vleesvarkens zijn vernieuwd: het OptiPres concept.

Omdat meteen de productiecapaciteit is toegenomen en een breder arsenaal aan grondstoffen is te verwerken, kan de voerprijs met 50 cent per 100 kilo dalen. Deze boodschap kregen de ruim 100 varkenshouders te horen tijdens de informatieavond op 2 december in Lunteren.

Het unieke van dit productieproces is de combinatie van enkelvoudig malen/walsen en het ontsluiten van de grondstoffen. Door het enkelvoudig malen kan per grondstof de maalfijnheid worden bepaald. Met de nieuwe BOA Compactor worden mengsels van grondstoffen en additieven onder hoge druk en bij milde temperaturen behandeld. Hierdoor worden de nutriënten beter ontsloten. Dieren groeien sneller, hebben minder voer nodig per kilo vlees en het zorgt voor een optimale darmgezondheid.

Volgens directeur Robert Bos verbetert alleen al die processtap de voederconversie met zo’n 2 tot 3 procent. “Het beter ontsloten voermengsel is ook beter te persen. De korrelhardheid is beter. Dit maakt het mogelijk om meer energiedragers zoals vetten in het voer te verwerken met behoud van korrelkwaliteit.”

Om op de varkensbedrijven optimaal rendement te scoren met de OptiPres zeugen- en vleesvarkensvoeders heeft P. Bos veevoeders aparte programma’s opgezet. Inzicht in de behoefte van de varkens en de werkelijke opname staan daarbij centraal. “Het is én blijft maatwerk per bedrijf”, aldus Bos.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer