Mededingingsregels moeten op de schop

Een eerlijke vleesprijs kan alleen door andere mededingingsregels op te stellen. De manier van produceren moet terugkomen in prijs voor de boer, vindt Albert Jan Maat van LTO Nederland. Het probleem van kiloknallers in de winkels en te lage opbrengstprijzen van bijvoorbeeld varkens- en kippenvlees voor de boer kan worden aangepakt door een aanpassing van de mededingingsregels, zegt hij in een reactie op het initiatief van het PvdA-Tweede Kamerlid Sjoera Dikkers om te stoppen met de verkoop van vlees voor stuntprijzen.

Het idee van een minimumprijs klinkt volgens Maat sympathiek, maar zo’n prijs geeft nog geen garantie voor een faire opbrengstprijs voor de boer. “Het gaat vooral om de mogelijkheid om extra inspanningen van de boer op het terrein van bijvoorbeeld dierenwelzijn en duurzaamheid terug te zien in de opbrengstprijs die hij ontvangt.”

Volgens Maat zijn de huidige mededingingsregels niet meer van deze tijd. “Ze zijn te eenzijdig gericht op een lage prijs voor de consument. Aanpassing ervan is nodig om er bjivoorbeeld voor te zorgen dat dierenwelzijn onderdeel wordt van de prijsvorming. De meeste consumenten willen dat ook.”

Uiteindelijk draait het ook om een evenwichtige verdeling van de marges in de productieketens. Maat: “De Autoriteit Consument en Markt moet dan toestaan dat in de keten afspraken worden gemaakt." Maat hoopt dat de Tweede Kamer een stevige duw in de goede richting geeft. 

De LTO-voorman vindt dat supermarkten kunnen meewerken door in de winkelschappen duidelijk zichtbaar te maken hoe een product zich qua duurzaamheid en kwaliteit onderscheidt. Het sterrensysteem van de Dierbescherming en biologisch vlees zijn daar goede voorbeelden van. "Veel consumenten willen best betalen voor extra waarden van een product", stelt Maat. "Maar zij willen er dan wel zeker van zijn dat die extra kwaliteiten ook zijn geborgd.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  10° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
Meer weer