Actietijd!?

De Franse boeren zijn het zat! Ze staken voor een beter inkomen. Nee, eigenlijk willen ze gewoon een fatsoenlijk inkomen; een eerlijke prijs voor een hun producten. Zo’n actie in ons land, vind ik niet de juiste weg: vakantiegangers de weg blokkeren, varkens loslaten in een supermarkt. Maar blijkbaar heeft het wel effect. De Franse boeren hebben bereikt dat de veehouder kostendekkend melk kan produceren. Gezien het feit dat wij net als Frankrijk in een EU land leven, moet dat in Nederland toch ook gaan lukken? Of blijft alle geproduceerde melk in Frankrijk? Want dan wordt het een ander verhaal.

Van de 300.000 vleesvarkens die wekelijks in Nederland worden geslacht, hebben we er zelf maar 60.000 nodig. Daar komt ook nog eens bij dat 40 procent hiervan op export gaat, want Nederlanders eten echt geen varkenspoten. De chinezen zijn er gelukkig dol op, waardoor de export naar China goed verloopt. Toch blijft de varkensprijs achter. Dat heeft ermee te maken dat de poten zonder ham meer opbrengen dan de poten met ham. Waarom is helaas voor mij een raadsel. Het vermarkten van vlees is blijkbaar nog niet zo simpel.

Zo vertelt Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik dat het tijd wordt om de slachtgewichten te laten zaken. Maar hierbij heb ik mijn vraagtekens, omdat onze slachterij ons uitbetaalt op de spek- en spierverhouding van de varkens. Deze is het gunstigst bij varkens met een geslacht gewicht tussen de 90 en 105 kilo. Dus juist NIET bij een lager slachtgewicht. Tevens kan de slachterij wel lichter slachten, maar dan nemen de slachtkosten per kilo varken toe. Wie gaat die meerkosten betalen?

Nog een probleem is: waar moet de slachterij met de lichtere onderdelen van beren naar toe. Deze voldoen dan niet meer aan de kwaliteitseisen van de afnemers. Dus bij de slachterij stijgen de slachtkosten en wordt de verkoop moeilijker. We moeten tenslotte WEL produceren wat de markt vraagt.

Terug naar Nederland. Wat kunnen we hier op korte termijn doen? Volgens mij moeten er slachtbiggen uit de markt gehaald. Want we krijgen weer een periode dat de biggen helemaal niets op gaan brengen en 4 maanden later volgt het vlees. Dit uit de markt halen van slachtbiggen zal een taak voor de handel zijn, maar ook voor alle varkenshouders in Nederland. Als we elkaar niet van het overschot af willen helpen, geldt gewoon het recht van de sterkste. De zwaksten vallen af. Een koude sanering in een hete zomer…. of komen we gezamenlijk in actie!

Ik wens iedereen de komende maanden veel wijsheid toe.

Ruth van der Haar
Varkenshoudster

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer