Verlaging slachtgewicht broodnodig

De afgelopen weken stonden weer eens volop in het teken van de melkveehouderij. In Brussel ging het over de snelle daling van de melkprijs terwijl er in Den Haag gediscussieerd werd over het fosfaatplafond. De grote financiële problemen in de varkenssector bleven zo goed als onbesproken.

Toch zullen er op korte termijn echt maatregelen genomen moeten worden om er voor te zorgen dat er nog brood op de plank blijft komen bij onze varkensboeren- en boerinnen. Tijdens een debat met leden van de Europese Commissie heb ik daarom gevraagd om verlaging van het slachtgewicht van vleesvarkens om zo de varkenshouderij tegemoet te komen. Dit punt kwam ook naar voren tijdens een gesprek met leden van de vakgroep varkenshouderij van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB).

De Europese Commissie reageerde positief op het voorstel. Directeur-Generaal Joost Korte van DG Agri noemde het een goede manier om het overaanbod op de markt tegen te gaan. Ook noemde hij de Russische boycot als belangrijkste oorzaak voor het grote aanbod en de daling van de varkensprijs. Een verlaging van het slachtgewicht met 10% van het landelijk gemiddelde zou er voor moeten zorgen dat de prijs weer stijgt.

Het is overigens niet de eerste keer dat de varkenshouderij met grote problemen kampt. In 1998 kreeg de sector opeenvolgend te maken met de Varkenspest, daarna met de 25%-kortingsregeling en vervolgens met een opkoop- en opslagregeling. De opkoopregeling bleek niet succesvol omdat veel boeren niet uitgekocht wilden worden. Ook nu is het weer moeilijk om een oplossing voor de problemen te vinden waar iedereen zich in kan vinden.

Ook de opslagregeling die commissaris Phil Hogan een paar maanden geleden in het leven riep, viel bijvoorbeeld lang niet bij iedereen in goede aarde. Uiteindelijk heeft de regeling dan ook niet zo uitgepakt als de Commissie had gehoopt. Zo moest Korte namens de Commissie bekennen dat er nu 60.000 ton varkensvlees boven de markt hangt waardoor de varkensprijs verder onder druk komt te staan.

Omdat het inmiddels vijf voor twaalf is, zijn effectieve maatregelen voor de sector van groot belang. Door een verlaging van het slachtgewicht kan de rentabiliteit en daarmee de financiële positie van de varkenshouderij worden verbeterd. Ingrijpen is nu nodig om te voorkomen dat het voortbestaan van de sector op de tocht komt te staan. Alleen dan kan een failliet van de sector worden voorkomen.

Annie Schreijer-Pierik
Europarlementariër

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer