Fermentatie wordt sneller rendabel

De tijd leert dat het proces van fermenteren steeds beter beheersbaar en controleerbaar is geworden. Ook de benodigde investeringen zijn stukken lager, dan in de beginjaren. “Elke keer als je een batch start moet je er ook zeker van zijn dat het gaat lukken”, vindt Richard Donkers van WEDA Holland. “Fermenteren moet je daarom volledig automatiseren, anders kun je er beter niet aan beginnen.” Dat stelde Donkers tijdens de fermentatiedag van Fransen Gerrits.

Telkens weer maximale hygiëne borgen vindt hij een belangrijk punt. Hij raad aan om volautomatisch een alkalische reiniging uit te voeren bij 60 graden Celsius. Daarvoor heb je roterende rvs-sproeiers voor nodig. “Vergelijk het maar met een vaatwasser.”

En volautomatisch temperatuurregeling zorgt voor optimale fermentatieomstandigheden. “Door de temperatuur, de pH en de tijd te registeren, vergroot je ook inzicht en kun je processen optimaliseren. Bovendien dient er rustig gemengd te worden in de fermentor en juist stevig in de mengtank”, licht Donkers toe. “Software zorgt voor een volledig gecontroleerd en stabiel fermentatieproces. Dit maakt fermenteren nog sneller rendabel.”

Lees meer nieuws op Varkens.nl over de fermentatiedag.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer