Voer beïnvloedt darmgezondheid

Gezonde darmen bij biggen is een kwesite van de goede keuzes maken. Voor een goede overgang is het ten eerste van belang om de biggen al voor het spenen te wennen aan vast voer. Dat alleen is echter niet genoeg. De kwaliteit van het voer na spenen is erg belangrijk. 

Dat zijn redenen voor De Heus om biggenvoer in een speciale fabriek te produceren. Hier komen alleen extra geschoonde grondstoffen van hoge kwaliteit binnen en de bewerkingen zijn specifiek afgestemd op de behoeftes van biggen. Daarnaast zijn er veel varianten van de biggenvoeders leverbaar. Daardoor is het mogelijk het voer te kiezen dat precies past bij de behoefte van de biggen, afhankelijk van hun genetische aanleg, het voersysteem, hun gezondheid en dergelijke.

"Daarbij is het van belang om te zorgen dat de weegschaal in balans is", zegt adviseur Ad Heijneman van De Heus. “Het voer en de manier van voeren moet er voor zorgen dat de biggen direct na spenen genoeg voer opnemen. Een te hoge opname is echter niet gewenst, dan verteert al het voer niet meer goed en kunnen schadelijke bacteriën de overhand krijgen, met als gevolg bijvoorbeeld meer problemen met streptokokken. De opname te veel remmen zorgt juist weer voor problemen met oornecrose en oorbijten.”

Meer over darmgezondheid bij bedrijf in beeld.
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  24° / 12°
  10 %
Meer weer