CVI toegerust voor zoönose-onderzoek

Het Centraal Veterinair Instituut (CVI) heeft er een bijzonder onderzoekscentrum bijgekregen. Het betreft de nationale faciliteit voor zoönose-onderzoek in Lelystad. Het CVI is hiermee helemaal toegerust om onderzoek te doen naar infectieziekten bij landbouwhuisdieren die een risico vormen voor de mens.

Volgens EZ-staatsecretaris Sharon Dijksma zal de industrie, overheid en maatschappij steeds vaker een beroep doen op de kennis van en expertise over zoönosen bij CVI. Volgens haar becijferse de World Health Organization (WHO) dat 61 procent van alle bij mensen bekende infectieziekten hun oorsprong hebben bij dieren. Van de nieuw opkomende infectieziekten is 75 procent besmettelijk voor mens en dier. “Door een groeiende wereldbevolking, een veranderend klimaat en de toenemende reislust van mensen, kunnen vreemde ziektekiemen zich makkelijker verspreiden”, stelt Dijksma. “Bovendien verdwijnen natuurlijke leefgebieden voor wilde dieren waardoor ze steeds dichter bij de mens komen te leven.”

In Nederland en Europa zullen al deze factoren vermoedelijk zorgen voor meer zoönosen. Daarom investeert EZ in snelle diagnose, preventie en voldoende professionals met de juiste kennis en expertise. “We willen adequaat reageren op dierziekten”, benadrukt Dijksma. “De faciliteiten bij CVI passen binnen onze bredere inspanningen voor de gezondheid van mens en dier en het imago van de Nederlandse veestapel.”

Lees meer over Dijksma haar toespraak.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer