Toetsen ammoniakbeleid begonnen

Dit jaar wordt de onderbouwing van het Nederlandse ammoniakbeleid wetenschappelijk getoetst. Dit gebeurt door twee onafhankelijke wetenschappers: onderzoeker Jaap Hanekamp en wetenschaps- en onderzoeksjournalist Marcel Crok. Zij zijn intussen al begonnen aan hun klus.

Een van hun onderzoeksvragen is het verschil in kaart brengen tussen het gebruikte rekenmodel van de RIVM/Wageningen UR en directe ammoniakmetingen. Ook zullen ze meer helderheid verschaffen in het ammoniakdossier.

Voor de uitvoering van het onderzoek is in totaal 40.000 euro nodig. Het minimumbedrag van 10.000 euro dat nodig is om aan het onderzoek te beginnen, is al ruimschoots bijeengebracht. De teller van het crowdfundingsproject staat per 4 februari op 16.600 euro afkomstig van 55 donateurs.

Ook de varkenshouderij draagt financieel bij aan het ammoniakonderzoek dat antwoord moet vinden op in totaal vijf onderzoeksvragen. De NVV heeft als 56e donateur 5.000 euro toegezegd. Hiermee is de onderzoekspot dus voor meer dan de helft gevuld.

De vakbond verwacht dat met de wetenschappelijk getoetste resultaten het huidige ammoniakbeleid is aan te passen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer