Na PED ook KVP in de Oekraïne

De kans op het binnenhalen van een besmettelijke varkensziekte uit de Oekraïne is weer wat toegenomen. Het land lijkt een smeltkroes te zijn van besmettelijke varkensziekten. Zo bevestigde de wereldorganisatie voor diergezondheid, OIE, op 12 januari dat klassieke varkenspest (KVP) is aangetroffen bij drie afgeschoten wilde zwijnen in de Oekraïne. Het ministerie van Landbouw in Kiev liet in kader van de nationale monitoring op – besmettelijke - dierziekten 98 wilde zwijnen afschieten. Officieel kampt het land nu dus ook met klassieke varkenspest.

Daarnaast circuleert al weer enige weken een zeer agressieve variant van het PED-virus in dat land. Eind vorig jaar werd op een Oekraïens bedrijf met 5000 zeugen een virulente variant van het Amerikaanse PED-virus aangetroffen. Alle zuigende biggen onder de tien dagen leeftijd stierven aan het zeer besmettelijke diarreevirus.

Dit alles betekent dat importeurs en varkenshouders extra alert moeten zijn bij het hebben van contact met dieren, mensen en materialen afkomstig uit de Oekraïne.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer