Besluit Huisvesting waarschijnlijk uitgesteld

De kans is groot dat het nieuwe Besluit Huisvesting wordt uitgesteld. Staatssecretaris Dijksma schrijft in een brief dat de Tweede Kamer heeft verzocht 'geen onomkeerbare besluiten´ te nemen met het ontwerpbesluit Huisvesting en het ontwerpbesluit Grenswaarden. De Tweede Kamer wil de besluiten in samenhang behandelen.

In het kader van het ontwerpbesluit grenswaarden programmatische aanpak stikstof (PAS) worden maatregelen genomen om de hoeveelheid ammoniak in Nederland met 10 kiloton te verminderen. Het nieuwe Besluit Emissiearme Huisvestingssystemen is een van deze maatregelen. Het was de bedoeling dat Besluit Huisvesting 1 januari 2015 zou ingaan.

Dat stuitte echter op weerstand omdat er geen overgangsregeling is voor boeren die nu met bouw bezig zijn. Zij zouden op 1 januari direct met strengere eisen opgezadeld worden.

Volgens Dijksma heeft dit verzoek het gevolg dat de Besluiten niet eerder dan medio 2015 kunnen worden vastgesteld. Dat leidt dan ook tot vertraging van de start van de NB-wetvergunningverlening met behulp van de PAS. “Om aan te sluiten bij de verwachtingen en helderheid te kunnen bieden richting alle betrokken partners, provincies, bedrijfsleven en Rijk, is het van belang vertraging te voorkomen”, schrijft Dijksma.

De staatssecretaris gaat in november in overleg met bestuurlijke organisaties om te besluiten of uitstel verantwoord is.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer