Prima bezig, ogen en oren wel open houden

Na 20 jaar zit de NVV in positieve flow. Het aantal leden neemt toe, het wij-gevoel overheerst en de stemming is positief. “Trots zijn op ons beroep en op ons Nederlandse varken. Dat moeten we met zijn allen veel meer uitstralen”, hield Ingrid Jansen de circa 400 aanwezigen voor tijdens de jubileumbijeenkomst van de NVV op 10 september in Rhenen.

Jansen presenteerde ook de eerste visie van de NVV in hun 20-jarige bestaan. Het draagt de titel ‘Varkens horen bij Nederland’ en bestrijkt de periode 2014 tot 2020. EZ-staatssecretaris Sharon Dijksma ontving het eerste exemplaar uit handen van Jansen.

Dijksma gaf aan het optimisme en de inzet op duurzaamheid te waarderen. Varkenshouders moeten volgens haar hun ogen en oren niet sluiten voor de problemen op het gebied van met name dierenwelzijn, diergezondheid en ruimte om te ondernemen. Er zullen volgens de bewindsvrouw nog harde noten gekraakt moeten worden. Als voorbeeld geeft Dijksma aan dat Kamerleden steeds meer moeite hebben met het niet gebruiken van stro in de varkenshouderij.

Ook ziet Dijksma er niets in om de bovenwettelijke 4-dageneis van tafel te schuiven. Driekwart van de varkenshouders in Nederland kan volgens haar goed uit de voeten met het in groepen houden van zeugen vier dagen na het insemineren. En er hebben zich slechts acht knelgevallen gemeld. “Het is dus niet fair om de 4-dageneis te schrappen”, zei Dijksma naar aanleiding van een indringende oproep van een varkenshoudster. “Bovendien is er al veel onderzoek aan gedaan en het loopt nog steeds.”
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  65 %
Meer weer