Aanpak staarten vraagt tijd

Het couperen van staarten staat zowel nationaal als internationaal steeds hoger op de agenda. Geert van der Peet, projectleider van de werkgroep Krulstaart, benadrukt dat Nederlandse onderzoekers er hard aan werken om afscheid te kunnen nemen van deze ingreep. “Maar om draagvlak te krijgen en te houden moeten we in dit proces niet te snel willen.”

Waar staan we nu?
“Vorig jaar hebben we met het verdrag van Dalfssen een serieuze stap gezet. Experts hebben in kaart gebracht wat bekend is over het staartbijten en de factoren die er op van invloed zijn. Alle beschikbare kennis brengen we nu in Sterksel in de praktijk. Doel is om zo goed inzicht te krijgen in de maatregelen die je kunt nemen wanneer het staartbijten zich aandient. Het vullen van deze gereedschapskist is aan het einde van dit jaar afgerond.”

Zijn er praktijkboeren bij betrokken?
“Een klein netwerk van varkenshouders kijkt mee. We willen echter niet te vroeg de praktijk in. Met de gevulde gereedschapskist willen gaan we vanaf 2015 eerst kijken op bedrijven die couperen en toch veel last van staartbijten hebben. We weten dat staartbijten van veel factoren afhankelijk is. Het is een emmer die overloopt. En afhankelijk van de situatie kan steeds een andere druppel de aanleiding zijn voor het overlopen.

Waarom zo voorzichtig?
“We willen voorkomen dat we te vroeg in de praktijk gaan experimenteren, dat het dan slecht uitpakt en dat we vervolgens draagvlak verliezen. Het is geen kwestie van tijdrekken, maar van draagvlak creëren. Dat is de enige mogelijkheid om resultaat te boeken. De schade van staartbijten kan enorm zijn. We moeten dus het vertrouwen van de varkenshouders winnen en vast houden. Maken we te grote stappen dan raken we onderweg mensen kwijt en dat is niet goed voor het eindresultaat.

Is er wel de tijd om het rustig aan te doen?
“Over twee jaar gaan we fors de praktijk in. Het blijft inderdaad spannend of ons die tijd wordt gegund. Het probleem van de staarten komt steeds hoger op de agenda, in Nederland maar ook in de EU. Officieel mag je in Europa niet routinematig staarten couperen, maar toch is het couperen in de meeste Europese landen standaard. Wij willen alle partijen laten zien dat we echt ambitie hebben om het probleem aan te pakken. We proberen tegelijkertijd ook internationaal draagvlak te vinden voor onze manier van werken, bijvoorbeeld via het project Welfare Dock. In veel meer landen wordt aan het probleem gewerkt. In Duitsland is de druk op het dossier bijvoorbeeld heel hoog. Maar geen enkel land pakt het probleem zo integraal aan als Nederland. Daarin zijn we echt uniek.”  

Lees het hele interview in Varkens 04.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer