Onderzoek op blaasjesziekte gewijzigd

In het kader van de exportcertificering door de NVWA is het monitoren op blaasjesziekte (SVD) sinds 1 januari 2014 niet meer verplicht. Het bloedonderzoek voor de ziekte is niet langer meer volgens een algemene PVE-verordening geregeld. Door het ministerie van Economische Zaken (EZ) wordt het SVD-bloedonderzoek niet als publieke taak bestempeld en het is niet verplicht vanuit de EU. Dit meldt GD.
De varkenssector bepaalt nu zelf of en hoe ze deze verplichtingen wil voortzetten. De twee IKB-organisaties in Nederland hebben een verschillende keuze gemaakt. IKB Nederland Varkens vindt het monitoren op SVD van groot belang voor de exportpositie van de Nederlandse varkenssector. De organisatie heeft de verplichting tot het monitoren van SVD daarom onderdeel gemaakt van het productievoorwaardenreglement. Voor hun deelnemers blijft de aansturing voor SVD-bloedmonsters door de GD daarom onveranderd.
Voor de deelnemers aan IKB Varken zullen in het vervolg de bloedmonsters niet meer standaard onderzocht worden op SVD. willen ze dat wel, dan kunnen zij zich melden bij GD.
De regelingen voor Ziekte van Aujezsky en KVP (klassieke varkenspest) blijven onveranderd. Salmonella blijft eveneens onderdeel van beide IKB-reglementen.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer