Lastenexplosie nekt veehouders!

Voor diegenen die mij nog niet kennen: Mijn naam is Rudy van den Heuvel , verkoopleider bij De Heus Voeders en18 jaar werkzaam in de varkenssector. De komende tijd zal ik regelmatig via deze blog mijn gedachten met jullie delen. Ik heb het stokje overgenomen van mjin collega Ronald Tibbe.
Terwijl ik dit schrijf, valt een nieuwsblad op de mat met op de voorkant een artikel: ”Lastenexplosie nekt veehouders”. En ’s avonds lees ik in de krant ”Onderzoek naar gezondheid van omwonenden bij veehouderijen”.

Ik ben toch niet gek zeker?
Iedere dag strijden ondernemers in de varkenshouderij voor hun inkomsten in de vorm van een goed product van onbesproken kwaliteit. Zo efficiënt mogelijk, met duurzaamheid hoog in het vaandel.
Staatssecretaris Dijksma geeft aan dat de agrarische sector een zeer grote rol speelt in de Nederlandse economie. Nederland is, na de VS, de grootste exporteur van agrarische producten in de wereld We exporteren in 2013 voor 79 miljard euro aan landbouwproducten. Dit is een groei van 5 procent ten opzichte van 2012!
Als we het bovenstaande weten, waarom ondervinden ondernemers in de Nederlandse veehouderij dan zoveel weerstand?
Ruimtelijke ordening, NB-wet, bouwstop, welzijnswet, welstand, mestverwerking enzovoort. Allemaal onderwerpen die het ondernemerschap vertragen dan wel een kosten verhogend effect hebben. Ik dacht dat we probeerden “de crisis” te bezweren door het ondernemerschap te stimuleren. Niet door onze concurrentiepositie te verzwakken.

Moeten we dan bij de pakken neer gaan zitten?
Nee, natuurlijk niet. Het vraagt nog meer van het ondernemerschap. Niet de slimste ondernemer overleeft, maar de ondernemer die zich het beste aan kan passen aan de veranderende omstandigheden.

Hoe moet dat dan?
Focus je op je eigen onderneming en durf te benchmarken. Durf jouw eigen bedrijf inhoudelijk en eerlijk te vergelijken met dat van collega’s in binnen en buitenland. Kijk wat er in jouw directe omgeving aan het veranderen is. Het is goed om te weten waar je staat, maar het is nog belangrijker om te weten waar je het beter kunt doen. Stel jezelf de vraag hoe je als ondernemer je bedrijfsdoelstelling haalt. Is investeren in productiecapaciteit op je huidige locatie wel verstandig of kun je beter een locatie aankopen of ontwikkelen? Vorm jouw ondernemersvisie, verzamel de juiste mensen om je heen en handel ernaar!

Rudy van den Heuvel
Verkoopleider sector varkens bij De Heus Voeders

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer