Testen op KVP

Varkenshouders kunnen gebruik maken van uitsluitingsdiagnostiek om duidelijkheid te krijgen over klassieke varkenspest (KVP). De laboratoriumkosten worden vergoed uit het diergezondheidsfonds. Tijdens de duur van het onderzoek zijn er geen beperkingen voor het bedrijf. Dat meldt het Productschap Vee en Vlees (PVV).

Omdat KVP nog steeds voorkomt in Europa, kan deze ziekte ook weer in Nederland opduiken. KVP is sinds de grote uitbraak in 1997/1998 niet meer in Nederland voorgekomen. Daardoor zou volgens het productschap de aandacht kunnen verslappen, vandaar de oproep aan varkenshouders om gebruik te maken van uitsluitingsdiagnostiek.

Uitsluitingsdiagnostiek?
De eigen dierenarts kan bloedmonsters nemen (6 monsters, afkomstig van 6 zieke dieren) en deze naar het laboratorium van het CVI sturen. De kosten van het laboratoriumonderzoek worden betaald uit het diergezondheidsfonds. De kosten van het bloedtappen en de inzendkosten komen voor rekening van de varkenshouder. De monsters worden binnen twee werkdagen getest, waarna de uitslag binnen een dag bekend is.

Geen beperkingen
?Zolang het onderzoek loopt, zijn er geen beperkingen voor het bedrijf. De bloedmonsters worden getest op het KVP-virus zonder dat het bedrijf voor een paar dagen wordt stilgelegd én zonder bezoek van een specialistenteam van NVWA.

Ziekteverschijnselen?
De ziekteverschijnselen die bij KVP horen, komen ook bij andere, minder ernstige varkensziekten voor. Daarbij valt in de beginfase te denken aan koorts, niet eten, sufheid en diarree. Een overzicht van alle KPV-ziekteverschijnselen is terug te vinden op de website van het CVI. ?Via de website varkensziekte.nl kunnen ziekteverschijnselen worden ingevoerd waardoor men een waarschijnlijkheidslijstje krijgt met varkensziekten die de problemen kunnen hebben veroorzaakt.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer