Luchtwasser Uniqfill

Afgaande op de wensen van Megens, waaronder ‘Géén opslag van chemicaliën’, zal de keuze van de maatschap op een biologische combi vallen. Voor deze biologische combi is een opslag voor 100 m3 spuiwater wel te klein, de productie is circa 590 m3. Met omgekeerde osmose is dat terug te brengen tot 140 m3 per jaar. Dit bijkomende systeem vergt ten opzichte van deze luchtwasser wel een aanzienlijke investering.

De beschikbare opslag van 100 m3 zou daarentegen wel ruim voldoende zijn voor een chemische combi, want die produceert jaarlijks maar 55 m3 spuiwater. Waarbij spuiwater van een chemische wasser erkend is als meststof met een hoog gehalte aan stikstof.
De wens van warmteterugwinning is relatief eenvoudig te combineren met de luchtwasser. Bij een chemische luchtwasser heeft dat geen effect op de functionaliteit. Bij een biologisch systeem kunnen sterke temperatuurswisselingen wel een nadelig effect hebben en aldus de werking van de wasser in gevaar brengen. Een goede monitoring van de temperatuur is dan ook een belangrijk aandachtspunt.

De biologische combi met omgekeerde osmose vergt een investering van €72.250 tegenover €66.500 voor de chemische combi. Uitgaande van een aanwezige opslag van 100 m3 zullen de jaarlijkse exploitatiekosten nauwelijks verschillen: de biologische combi, inclusief omgekeerde osmose komt op €4.400 uit, versus een bedrag van €4.350 voor de chemische combi. Bovendien zijn er nog technieken in ontwikkeling met betrekking tot spuiwater en functionaliteit van de biologische combi die binnen afzienbare tijd beschikbaar komen. Mede hierdoor zal Uniqfill in eerste instantie een biologische combi wasser adviseren.

Download hier het hele advies van Uniqfill.
Download hier de offerte van Uniqfill.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    90 %
  • Zondag
    16° / 9°
    70 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
Meer weer