Duroc%2Dvarkens+vergen+speciale+behandeling
Nieuws
© Varkens Archief

Duroc-varkens vergen speciale behandeling

ForFarmers maakte vlak voor Koningsdag de integrale Duroc-aanpak wereldkundig. Varkens met de Duroc als eindbeer vergen een integrale voer- en managementstrategie om optimale prestaties te behalen. Dat zei Antoon Spoorenberg tijdens het Big Family regio event op 26 april in het Brabantse Hilvarenbeek.

Het inzetten van de Duroc als eindbeer krijgt volgens Spoorenberg, verkoopleider Varkens in Zuid-Nederland, binnen afzienbare tijd een flinke impuls. 'Het is een efficiënt varken voor de varkenshouderij en geeft een vleeskwaliteit waar slachterijen om vragen. Met het oog op de duurzaamheidsdoelstellingen wat betreft CO2-footprint van de varkensvleesketen zijn de vooruitzichten voor het gebruik van Duroc-genetica gunstig.'

Een nadeel van het Duroc-varken is de gevoeligheid op de darmen door een afwijkend eetpatroon. Cruciaal is een soepele overgang in de eerste periode na spenen van de Duroc-biggen. De focus moet in deze periode liggen op het goed voeden van het gevoelige verteringsapparaat van de dieren met een flink vermogen om veel vlees met intramusculair vet aan te zetten. Daarom heeft ForFarmers twee jaar onderzoek gedaan en zijn 4.200 Duroc-biggen gevolgd om te komen tot een integrale aanpak. Spoorenberg: 'Via zeugenvoeders sturen we op kwaliteitsbiest, zeuggezondheid en een optimale uierontwikkeling, zodat pasgeboren biggen een vliegende start maken.'

Ander eetpatroon

Duroc-nakomelingen hebben een rustiger voeropnamepatroon, maar eten grotere porties dan die van een TN Tempo. Tempo's zijn meer schrokkers. Daarbij hebben Duroc-biggen de eerste dagen na spenen een constant, laag opnameniveau, terwijl ze vanaf dag 10 tot 18 juist veel meer gaan voer gaan eten.

Om een speendip en de kans op overvreten van Duroc-varkens na spenen te beperken, adviseert ForFarmers in de kraamstal te starten met Vida Vital speenplus in kruimelvorm. 'Door dit speenvoer tot twaalf dagen na spenen te verstrekken, blijft de darmgezondheid optimaal en krijgen de biggen de benodigde hoeveelheid nutriënten binnen', licht de verkoopleider toe. 'Als een Duroc-big daarvan 2,5 kilo heeft opgenomen, kan meer gas worden gegeven en kan van voersoort en -vorm worden overgeschakeld. Een goede focus op de jeugdgroei van de vleesvarkens resulteert in hogere groei, lagere voederconversie en scherpe voerkosten. Dat alles past in ons streven om zorgeloos varkens te houden.'

Navelbreuken

Een bij het event aanwezige varkenshouder is kritisch over de inzet van een Duroc-eindbeer. 'Met 4 procent navelbreuken bij de varkens word ik niet blij.'

Spoorenberg stelt dat de ene Duroc de andere niet is. 'De verschillende fokkerijorganisaties zullen de signalen uit de markt oppikken en op dit aandachtspunt bij Duroc-genetica echt wel hun verantwoordelijkheid nemen.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  65 %
Meer weer