Niet%2Dgemengde+koppels+vleesvarkens+presteren+beter
Partner De Heus

Niet-gemengde koppels vleesvarkens presteren beter

Op vleesvarkensbedrijven is het gebruikelijk om varkens te mengen bij het opleggen. Soms worden de varkens daarna nogmaals verplaatst en gemengd om de stalruimte optimaal te benutten. Uit onderzoek blijkt nu dat mengen van varkens wel tot verminderde prestaties kan leiden.

De resultaten komen van een onderzoek dat is gedaan in het onderzoekscentrum van De Heus in Beuningen, De Elsenpas. Daarbij werden ruim vierhonderd varkens (TN70 x Tempo, beren) opgedeeld in een proef- en controlegroep en opgelegd in hokken van zeven dieren. Bij de helft van de hokken werden de opgelegde biggen bijeengehouden. Bij de andere helft waren de biggen op gewicht ingedeeld (gemengd). Er is daarbij gekeken wat het effect was van het mengen op de prestaties van de varkens.

Negatief effect van mengen werkt lang door

Er is een significant verschil geconstateerd in de groei voor de diverse perioden (nul tot vier weken, vier tot acht weken en acht tot elf weken na opleg) tussen de gemengde en ongemengde hokken. Dat geldt ook voor de totale periode (nul tot elf weken na opleg). Het negatieve effect op de groei door het mengen duurde veel langer dan verwacht. De groei in de eerste weken na opleg was 97 gram per dag lager door het mengen. Het verschil bleef echter bestaan met een verschil van 47 gram per dag in de periode van acht tot elf weken.

© De Heus Voeders

• Lees het hele artikel

Over De Heus

  De Heus is een internationaal opererende onderneming met als kernactiviteit de productie en vermarkten van hoogwaardige diervoeders. Sinds de...

Lees verder »