%27Zien%2C+en+gezien+worden%27
Blog
© Jan van de Weem

'Zien, en gezien worden'

Onlangs hadden we in de oude CHV-fabriek aan de Noordkade in Veghel een inspiratiedag varkenshouderij, georganiseerd door Agrifirm. Een locatie die gezien mag worden, vanwege al zijn oude details over vroegere tijden van mengvoer produceren in een markt die intensiveerde en de groene revolutie werd genoemd.

De organisatie had een mooi programma samengesteld. Het aanbod aan inspiratiesessies was meer dan voldoende, waardoor er voor iedereen iets bijzat dat hem of haar intereseerde. Enkele sessies die gevolgd konden worden, waren: CO2 weg ermee, Het beste idee van varkensland, Crunch! De unieke voervorm, Oneetbare reststromen opwaarderen en Achter de schermen van beïnvloeding.

Mijn eerste keuze was het verhaal van Ruud Tijssens. Hij gaf een heldere uitleg waarom het zo belangrijk is om gezien en gehoord te worden in de Haagse politiek, maar ook bij de ambtenaren van de ministeries. Tijssens is lid van veel landelijke organisaties en zodoende kent hij veel mensen die direct of indirect over de toekomst van de agrarische sector gaan. Hij gaf aan dat beïnvloeding van de politiek en het ministerie enkel lukt met kleine stapjes en alleen als ze je kennen en vertrouwen.

Als afsluiter had de organisatie gezorgd voor een spreker die ons meenam in zijn 'donkere' verhaal. Joost kan maar voor 0,8 procent zien door toedoen van een oogziekte op 26-jarige leeftijd. Om het publiek in zijn wereld mee te nemen, kreeg iedereen een blinddoek voor.

'Je bent blind en hebt zin in een glas melk', begint Joost. 'Zelf dat pak melk kopen in de winkel, zelf de melk in een glas schenken en dan pas genieten van de verse melk. Je moet ergens voor gaan in kleine stappen, dat maakt dat je je doel kunt bereiken.' Zelfs met een blinddoek op opende zijn inspirerende verhaal de ogen van de aanwezigen, ook door zijn indringende manier van vertellen.

Vertrouwen en kleine stapjes vooruit maken, zijn voor mij aanknopingspunten waar ik iets mee kan en moet doen om vooruit te komen. Zeker nu in een onzekere tijd, waarin krimp, dierenwelzijn en milieu belangrijker zijn dan ooit in de huidige groene woke revolutie.

Jan van de Weem
Voorzitter studieclub Vleesvarkens Horst en omstreken
Bedrijfsleider Manstal Vleesproductie Melderslo

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  65 %
Meer weer