%27Zwarte+krulstaarten+in+China%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'Zwarte krulstaarten in China'

Iedereen kent het varken van de krulstaart, alleen de meeste varkens hebben geen krulstaart. De staart couperen is wereldwijd in de varkenshouderij gemeengoed om staartbijten te voorkomen. Gelukkig zijn er In Europa diverse onderzoeken, experimenten en zelfs regelgeving om de krulstaart weer terug te krijgen. Ook in China word ik soms verrast.

Onlangs was ik op een Chinees varkensbedrijf waar alle varkens nog wel een krul in de staart hadden: een mooi gezicht hoe de varkens dan hun staarten gebruiken om allerlei door mij veronderstelde emoties te tonen. In China staat het welzijn van dieren en dus ook van varkens op de laatste plaats. Alleen de productie en kostprijs tellen. Op Chinese varkensbedrijven gelden geen (Europese) welzijnsregels en worden geen controles uitgevoerd zoals door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in Nederland. De medewerkers van Chinese varkensbedrijven maken dus ook nog vaak gebruik van in Europa ongeoorloofde middelen om varkens te verplaatsen.

Opvallend dus dat er een bedrijf is dat nog wel de krulstaart in ere houdt. Een bedrijf met zwarte Chinese varkens. Dit oude ras met een worpgrootte van zo'n elf biggen en een groei van 500 gram per dag (geboorte tot 100 kilo levend gewicht) kan zonder problemen met intacte staarten worden gehouden op een gangbaar bedrijf: betonvloer en deels rooster met natuurlijke ventilatie. Het opvallendste aan dit zwarte ras is dat ze onderling soms wel aan de staarten knabbelen. Zelden tot nooit leidt het geknabbel tot ontstoken staarten. De staart wordt alleen een stukje korter en geneest weer netjes.

Hoe praktisch is dit: het knabbelen van hokgenoten aan staarten leidt niet tot gezondheids- of welzijnsproblemen. Kunnen we in Europa een ras fokken dat diezelfde eigenschappen heeft als dit Chinese zwarte ras? De staarten van dit zwarte ras zijn wel dunner en langer dan die van onze 'witte' varkens. Dus waarschijnlijk is in het verre verleden al de basis gelegd voor dit verschil. Prioriteit is natuurlijk om de huisvesting aan te passen aan de behoeften van varkens en niet de varkens aanpassen aan hun huisvestingssysteem.

Jan Merks
Onafhankelijk adviseur in China

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  65 %
Meer weer