Zeugenbedrijf+Zantinge+in+Wittelte
Partner De Heus

Zeugenbedrijf Zantinge in Wittelte

Het familiebedrijf Zantinge in het Drentse Wittelte is een maatschap en bestaat uit een zeugenbedrijf en een agrarisch loon- en grondverzetbedrijf. Gert Jan Zantinge werkt fulltime bij de varkens en helpt af en toe op het agrarisch loon- en grondverzetbedrijf mee.

Zantinge heeft bewust gekozen voor zeugen met TN50-genetica. De familie heeft er nu 220. De nakomelingen zijn TN50 x Tybor. Deze worden gemiddeld met 4,5 weken gespeend.

© De Heus

Het is belangrijk dat de mest van de zeugen rondom het werpen smeuïg is. Grove vezels leveren daar een belangrijke bijdrage aan. Deze zie je ook goed terug in de mest.

© De Heus

De Heus zorgt voor de juiste vezelfractie met behulp van de speciale Matrix-wals-technologie. De vezels hebben een belangrijke functie in het hele maag-darmkanaal en dus ook aan het eind van de dikke darm. Al met al zorgen ze voor een goede maag- en darmgezondheid.

© De Heus

Bijna alle dieren op het bedrijf worden met de hand gevoerd. De zeugen met de voerschep en de biggen met de vlibokar. Ongeveer tweemaal per jaar neemt Michel Ogink van De Heus zijn spekdiktemeter mee om de spekdiktes van de zeugen te meten. Aan de hand daarvan wordt het voerschema nagekeken en waar nodig wordt er van voersoort gewisseld. De TN50 is een vleesrijke genetica. Het meten van spekdiktes (zie foto) is nodig om te voorkomen dat de zeug zich te ver weg geeft en niet genoeg herstelt.

© De Heus

Na het werpen krijgen de zeugen Premium Lacto Comfort. Dit is een lactatievoer met een hoog aandeel lysine. Dit zorgt ervoor dat de zeug voldoende melk kan geven voor het aantal biggen dat erbij ligt. De hoeveelheid voer die de zeugen krijgen, wordt bepaald op basis van een voerschema, maar vooral ook op het oog en ervaring.

Over De Heus

  De Heus is een internationaal opererende onderneming met als kernactiviteit de productie en vermarkten van hoogwaardige diervoeders. Sinds de...

Lees verder »