Minder+ziekteverschijnselen+en+betere+bedrijfsresultaten+bij+goed+microbioom
Partner MSD Animal Health

Minder ziekteverschijnselen en betere bedrijfsresultaten bij goed microbioom

Vanwege de hogere voerprijzen, is voer op dit moment een grotere kostenpost dan ooit. Reden te meer om het maximale rendement te willen halen uit het voer dat u verstrekt. Een goed microbioom, oftewel darmklimaat, leidt tot een hogere voerefficiëntie. Rest de vraag: wat kunt u doen om het microbioom te verbeteren? Dat en meer leest u in dit artikel.

Het microbioom wordt ook wel het darmmicrobioom of de darmflora genoemd en is het geheel van micro-organismen (bacteriën) dat zich in het maag-darmstelsel bevindt. Het belang van een goed microbioom voor varkens mag veel meer in de schijnwerpers, als het aan nutritionist Philip van den Brink ligt.

'We doen nu zo'n vijftien jaar onderzoek naar het microbioom van het varken. Het wordt steeds duidelijker dat een goed microbioom een belangrijke rol speelt bij een goede spijsvertering en efficiënte voeropname. Bovendien weten we steeds meer over hoe we het microbioom kunnen verbeteren, zodat we daar ook echt ons voordeel mee kunnen doen', zegt Van den Brink.

Wat is een goed microbioom?

'Vooropgesteld: bacteriën horen thuis in het microbioom en zijn daar ook hard nodig. Maar het gaat om de juiste balans in dat microbioom. Het streven moet altijd een zo divers mogelijk microbioom zijn. Een divers microbioom is namelijk stabiel', legt de nutritionist uit. 'Diversiteit is dus het sleutelwoord, maar er moet natuurlijk wel naar gestreefd worden dat de goedaardige bacteriën meer ruimte krijgen dan de kwaadaardige, zoals de E. coli of salmonella', benadrukt hij.

'Met voeding kun je daarin sturen door bijvoorbeeld meer of juist minder verteerbare vezels te verstrekken. Maar ook met aanzuurders, die een belangrijke rol spelen bij de pH-waarde in de maag. Een pH tussen de 2 en 4 is perfect om een goede eiwitvertering al in de maag op te starten. Daarnaast zijn voldoende antibacteriële zuren belangrijk, die ervoor zorgen dat E. coli, salmonella en PIA minder kans krijgen', zegt Van den Brink.

'Uiteraard speelt de juiste dosering van de verschillende aanzuurders een cruciale rol. De juiste dosering hangt niet alleen af van de leeftijd of het gewicht van het dier, maar ook van het doel van de varkenshouder. Wil hij vooral een hogere voerefficiëntie bereiken, minder spijsverteringsproblemen of minder uitval? Aan de hand van de doelen van de varkenshouder kunnen wij als nutritionist de varkenshouder adviseren over de juiste samenstelling van het voer en de additieven', legt Van den Brink uit.

Betere bedrijfsresultaten

'We hebben de nodige tools in handen om te sturen op een beter microbioom', stelt de nutritionist. 'Verbeteringen in het microbioom vertalen zich in betere bedrijfsresultaten. We hebben het dan niet alleen over een betere spijsvertering en efficiëntere voeropname, maar ook over meer grip op E. coli, salmonella, PIA en dus ook minder uitval als gevolg van die bacteriële ziektes. Een goed microbioom is niet zaligmakend: vaccins blijven belangrijk bij het onder controle houden van deze ziekmakende bacteriën, maar een goed microbioom kan daar wel degelijk bijdragen aan minder spijsverteringsproblemen, minder voerverspilling, minder uitval en dus betere bedrijfsresultaten.'

Meer over PIA, voerprijzen en grondstofwisselingen leest u op deze pagina.

Over MSD Animal Health

MSD Animal Health ontwikkelt en produceert een vernieuwend pakket aan hoogwaardige diergeneesmiddelen en servicediensten voor de preventie, behandeling en...

Lees verder »