%27Nu+voel+ik+me+%C3%A9cht+biologisch+varkenshouder%27
Bedrijf in Beeld
© Thelosen Jos

'Nu voel ik me écht biologisch varkenshouder'

Het gecombineerde bedrijf met een varkenshouderij en een zorgboerderij De Vennekuus is flink geïnnoveerd. De gangbare zeugen- en biggenstallen zijn omgebouwd tot een biologisch bedrijf met 55 zeugen en bijbehorende vleesvarkens. 'Nu de bouwstress van mijn schouders is gegleden voel ik me pas écht biologisch varkenshouder', zegt Henri van de Ven.

Het erf bij Mariska en Henri van de Ven is uitgebreid met multifuncionele ruimtes voor zorg, de opslag van stro en een zichtruimte met uitzicht op kraamzeugen. In de zichtruimte staat ook een automaat om diepgevroren vleesproducten van zijn eigen dieren te verkopen.

Ruim drie jaar is gebouwd aan wat er nu staat bij familie van de Van de Ven. Op de valreep van het feestweekend (12, 13 en 14 april) was het project klaar om door het grote publiek bekeken te kunnen worden.

Henri raakt niet uitgepraat over zijn eerste ervaringen met de biologische varkenshouderij
Henri raakt niet uitgepraat over zijn eerste ervaringen met de biologische varkenshouderij © Thelosen Jos

Met een zucht van verlichting, neemt Henri van de Ven de eerste felicitaties in ontvangst.
'Om voor deze deadline klaar kunnen te zijn, heeft met name door de weersomstandigheden heel veel bouwstress opgeleverd', erkent hij. 'En op wat details na is het klaar en ook een broedende uil heeft wat vertraging opgeleverd voor de sloop van een loods.'

Biologische kraamzeugen op de buitenuitloop.
Biologische kraamzeugen op de buitenuitloop. © Thelosen Jos

Ook vertelt hij eerlijk dat er vlak voor de aanvang van de festiviteiten een last van zijn schouders is gegleden. 'Een half uur geleden onder de douche kwam er een bepaalde rust over me heen. Ik voel me nu pas écht biologisch varkenshouder en kan me daar nu helemaal op gaan focussen.'

Biologische kraamzeug op stro met pas geboren biggen
Biologische kraamzeug op stro met pas geboren biggen © Thelosen Jos

Trots toonden Henri en Mariska van de Ven hun gasten, met name zakelijke relaties, op 12 april het resultaat. Met groepjes werden ze via een eenrichtingsroute door de stallen en over het erf geleid.

40 dagen oude biggen bij een biologische zeug
40 dagen oude biggen bij een biologische zeug © Thelosen Jos

Biologische vleesvarkens klaar voor afleveren
Biologische vleesvarkens klaar voor afleveren © Thelosen Jos

Agroforestery op erf Vennekuus
Agroforestery op erf Vennekuus © Thelosen Jos

En waar ze het allemaal voor doen, produceren van verantwoord en smakelijk biologisch varkensvlees, mochten hun gasten volop proeven. Luc Gillisjans van Burgemeesters bereidde de lekkerste gerechten met biologisch vlees van De Groene Weg van vleesverwerker Vion.
Heerlijk gekruid spek van de met vuur gestookte ringbarbecue, zelfgemaakte worst, paté op krentebrood en en zelfs witte en rode pens (Belgische variant van balkenbrij) met een stukje appel kregen de gasten voorgeschoteld van Gillisjans. 'Het varken is het enige dier waarvan alles wordt benut om lekker producten van te maken. Tot en met zondag mag ik de smaakpapillen van de gasten van Henri en Mariska verrassen.'

Biologisch varkensvlees bereidingen door Luc Gillisjans van Burgemeesters
Biologisch varkensvlees bereidingen door Luc Gillisjans van Burgemeesters © Thelosen Jos


© Thelosen Jos

De Vennekuus chocolade
De Vennekuus chocolade © Thelosen Jos

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  65 %
Meer weer