‘Samen het platteland onderhouden’

Eerst zien, dan geloven. Als je iemand echt wilt overtuigen, dan is er geen betere methode dan door je deuren open te gooien en gewoon te laten zien waar je mee bezig bent. Open dagen zijn hier bij uitstek het middel voor. Nieske Neimeijer uit Heino houdt er een op 22 juni. Varkens volgt haar bij de voorbereidingen.

Waarom houden jullie een open dag?
“We zijn met ons bedrijf omgeschakeld van regulier naar biologisch. Iedereen is heel nieuwsgierig hoe het is geworden en we zijn zelf trots op het eindresultaat. Dat willen we dus graag laten zien.”

Waarom zijn jullie overgeschakeld naar biologisch?
“Mijn man Jeroen en ik hebben het bedrijf in de afgelopen jaren via een maatschapsconstructie overgenomen van mijn schoonouders. Jeroen heeft daarnaast zijn eigen bedrijf in personeelsdiensten en ik run de varkenshouderij. Mijn schoonvader springt bij. We hadden 260 zeugen en 750 vleesvarkens. Met de regels van 2013 en huidige kostprijs had dat niet voldoende toekomstperspectief. We zijn toen gaan kijken wat de alternatieven waren en kwamen uit bij biologisch.”

Heeft de verbouwing veel voeten in aarde gehad?
“Ja, alle stallen zijn van binnen verbouwd en er zijn uitlopen aangebouwd. Stal voor stal hebben we alles aangepakt. Ondertussen liep het bedrijf gewoon door. Gelukkig ging dat erg goed.”

Wanneer konden jullie helemaal overschakelen?
“Op tweede pinksterdag, toen hebben we de eerste vleesvarkens geleverd.”

Voor wie is de open dag?
“Alleen voor genodigden. Hiervoor hebben we gekozen omdat de weidegang voor de dragende zeugen nog niet af is. Het duurt een jaar voordat het land volledig biologisch is. De omheining en het gras is er nog niet. En voordat ik iedereen laat komen, moet het helemaal af zijn. Daarnaast zijn we volledig in bedrijf, dus dan moet je voorzichtig zijn in verband met de insleep van ziektes.”

Hoeveel mensen heb je uitgenodigd?
“350. Familie, vrienden, relaties, locale media. De hele buurt hebben we ook gevraagd, dus niet alleen de naaste buren. Daar kweek je inderdaad goodwill mee. Hoewel we al een goede band met ze hebben. Voor we aan de verbouwing begonnen, hebben we onze plannen ook persoonlijk verteld. Iedereen was positief. Dat is erg belangrijk: je moet samen het platteland onderhouden.”

Is de voerfabrikant betrokken bij jullie open dag?
“Wij hebben voer van Fakkert Diervoeders. Zij komen wel de hele dag om het verhaal van het herkomst van het voer uit te leggen. Maar we hebben zelf de touwtje in handen. Dat vind ik prettig.”

Varkens Vandaag heb je ook ingeschakeld?
“Ja, zij helpen ons bij het benaderen van de pers.”

Wat ben je allemaal van plan?
“We hebben het allemaal dicht bij onszelf gehouden. Het restaurant bij ons om de hoek zorgt in samenwerking met BIO+ voor biologische hapjes. De slager voor een speenvarken aan het spit en er komt een springkussen. De vrouwen uit mijn studieclub knippen een lintje door.”

Hoe zorg je ervoor dat iedereen jullie bedrijf goed kan zien?
“Dat is nog wel een aandachtspunt. Ik wil graag dat iedereen een goed beeld en dat kan alleen als je ook echt in de stal bent. Ik wil graag eerlijk vertellen hoe het hier gaat. Dus ook over de problemen waar we tegenaan lopen en hoe we dat oplossen. Zo ben ik in de biologische houderij constant aan het sturen in het klimaat in de stal, dit is (nog) erg lastig onder de knie te krijgen, met alle gevolgen van dien.”

Denk je dat open dagen zoals die van jullie bijdraagt aan een positiever imago voor de varkenshouderij?
“Ik denk dat transparantie heel belangrijk is voor het imago van de varkenshouderij. Door een eerlijk beeld te geven van hoe het er in de stal aan toe gaat, kun je daar zeker aan bijdragen.”
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer