Gezondheid op de wip

Op de beurs in Hardenberg symboliseert een grote wip met aan de ene kant een varken en aan de andere kant 14 verschillende onderdelen de aanpak van de gezondheid, van voeding, water, vaccinatie, naar reinigen en ontsmetten en bijvoorbeeld het overlegbeleid.
Vraag is dan waar je moet beginnen. De gezondheid op het varkensbedrijf verbeteren lukt niet zomaar. Dat lukt pas als veel onderdelen op het bedrijf goed worden uitgevoerd. Dan slaat de wip door, zoals ze op de stand van MS Schippers duidelijk in beeld brachten.

Vraag is dan waar moet je beginnen? Daartoe maakt hygiënespecialist Arjan Wermink dan samen met de varkenshouder een plan van aanpak. “We kijken wat de huidige stand van zaken is en waar je het beste kunt beginnen.” Dat de gezondheid niet zomaar verbetert durft Mart Smolders, Divisiemanager Varkenshouderij bij MS Schippers gerust te stellen. Hij put daarbij uit zijn ervaringen als bedrijfsleider bij Varkens Innovatie Centrum Sterksel. De aanpak van bijvoorbeeld Streptokokken op dit bedrijf bleek bijvoorbeeld een lastig punt. Het idee was dat er al heel veel goed werd gedaan en toch kregen we de Streptokokken niet onder de knie. Pas toen we heel veel onderdelen goed uitvoerden lukte dat. Er is dan ook niet één succesfactor, de succesfactor is dat je heel veel onderdelen goed uitvoert.”

Volgens Wermink is de routing op het bedrijf nog geregeld het zwakke punt. Er is dan te veel contact tussen de gespeende biggen (de kleuterklas en daarmee de belangrijkste ziektebron op het bedrijf) en de kraamafdelingen. Ook de keuze van het juiste ontsmettingsmiddel is heel belangrijk aandachtspunt. Als er weinig tijd is voor de ontstemetting is het bijvoorbeeld nodig om een oxidatief middel gebruiken.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer