Verordening voerspoor

Deelname aan het voerspoor is nu nog vrijwillig. Het staat iedere veehouder vrij om wel of niet op deze manier een bijdrage te leveren aan het terugdringen van het fosfaatoverschot. Het Productschap voor Diervoeders (PDV) en het Productschap voor Vee en Vlees (PVV) werken nu echter aan de uitwerking van een verordening die veehouders met een slechte P-benutting aan moeten zetten tot actie.


Hoe die verordening er uit gaat zien en wanneer deze verordening wordt ingevoerd is echter niet bekend. “We willen de verordening instellen om als sector zelf invloed te hebben op de reductie van het fosfaatoverschot anders loopt dan gepland,” vertelt Han Swinkels, namens Nevedi en LTO projectleider Voerspoor. Een verordening is volgens Swinkels ook nodig omdat er in de varkenshouderij geen prikkels zijn om te sturen op P-benutting. Dit in tegenstelling tot in de rundveehouderij waar minder fosfaat in de mest betekent dat er meer mest op eigen land kan worden uitgereden.


Het is ook nog niet bekend wat de het niveau van P-benutting in deze verordening moet zijn. Swinkels verwacht echter dat het rond het gemiddelde niveau van de afgelopen jaren uitkomt. “Meer dan de helft van de varkenshouders zit hier nu al boven, zodat risico’s voor diergezondheid of dierenwelzijn worden uitgesloten.” Een verordening kan niet zonder een sanctie. Ook daar zijn nog geen beslissingen over genomen, maar de financiële sanctie zal wel zodanig zijn dat het aankomt, aldus Swinkels. De projectleider verwacht dat er in de tweede helft van 2012 duidelijkheid komt over de inhoud en de invoering van de verordening. “We zitten nu in Nederland onder het plafond van 173 miljoen kilo fosfaat en daardoor is de urgentie om direct met een verordening te komen iets minder hoog. Maar we moeten hoe dan ook onder het plafond blijven, anders dreigen er heel andere maatregelen vanuit de overheid.”


LTO is voorstander van een dergelijke verordening, maar de NVV nog lang niet. Volgens Wyno Zwanenburg zijn er nog veel vragen. “We willen eerste weten wat de risico’s van het voerspoor zijn. We weten nog steeds niet wat vermindering van het fosforgehalte met de resultaten van onze varkens doet. En ook de effecten van het voerspoor op de voerkosten zijn nog niet bekend. De vragen zijn al lang gesteld, maar er komen geen antwoorden.” Daarnaast ziet de NVV ook nog veel juridische hobbels. Zo heeft het PDV volgens de NVV niets te zeggen over de varkenshouders en kan de PDV dus ook niet met verordeningen richting varkenshouders komen. “Bovendien heb je om de P-benutting te berekenen allerlei gegevens nodig van een varkenshouder, bijvoorbeeld over de dierbezetting. Ik zou niet weten hoe ze aan die gegevens willen komen.” De bezwaren willen niet zeggen dat de NVV niet meewerkt aan het voerspoor. “We houden alleen grote moeite met het verplichtende karakter, zeker wanneer we de gevolgen niet kunnen overzien.”
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer