Bleker stelt grens aan bedrijfsomvang

Staatssecretaris Henk Bleker heeft in een brief aan de Tweede Kamer een bovengrens voorgesteld voor het aantal dieren per locatie. Het maximaal aantal zeugen ligt op 1500 – 2000 en het aantal vleesvarkens op 7000-10.000. Volgens Bleker biedt die grens voldoende mogelijkheden voor normale groei en ondernemerschap. In de komende maanden kan de discussie hierover met onder andere de Tweede Kamer worden gevoerd.


Vastleggen grenzen
Als er uiteindelijk grenzen worden bepaald, kunnen ze worden vastgelegd in een convenant of in een wettelijke regeling. In een mogelijk convenant tussen LTO Nederland, Interprovinciaal Overleg en Vereniging van Nederlandse Gemeenten worden dan afspraken gemaakt over de maximale omvang van een veehouderijlocatie. Hiermee kunnen relatief snel grenzen worden gesteld. De aantallen kunnen per wet worden vastgesteld als er een wettelijke regeling is met een ‘kapstok’ om normen te stellen voor het aantal dieren dat op een veehouderijlocatie kan worden gehouden.


Overleg
Staatssecretaris Bleker wil de komende maanden met betrokken partijen overleg voeren over de grenzen voor de maximale omvang van veehouderijlocaties. Daarbij komt ook de voorkeur voor een van beide methoden om het vast te leggen aan de orde.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer