De+gouden+tip+van+uw+collega%2Dvarkenshouders%21
Partner MSD Animal Health

De gouden tip van uw collega-varkenshouders!

'Welke gouden tip zou u met collega-varkenshouders willen delen?' Die vraag legde MSD Animal Health voor aan de bezoekers van de Dutch Pork Expo in Den Bosch. Er kwamen goede suggesties en nuttige vaccinatietips binnen, die zeker het delen waard zijn!

'Als innovatief bedrijf ben je altijd bezig met de vraag wat je nog verder zou kunnen verbeteren aan je producten en diensten. Bovendien streven we er natuurlijk naar om met onze producten en diensten zoveel mogelijk aan te sluiten bij de behoeften van de gebruiker', zegt accountmanager Jos Broere van MSD Animal Health.

'De beurs was een uitgelezen kans om gebruikers te vragen naar hun ervaringen en wensen én naar hun gouden tip als het om vaccineren gaat. De respons was hoog; je merkt dat het onderwerp vaccineren erg leeft onder zowel dierenartsen als varkenshouders. Dat is ook niet zo gek. Vaccineren is immers een ontzettend belangrijk middel om gezondheidsschade en de gevolgen daarvan zoveel mogelijk te voorkomen. Maar dan is het natuurlijk wel van het grootste belang dat er op een juiste manier wordt gevaccineerd', benadrukt Broere.

Stressreductie

Wat de accountmanager van MSD Animal Health opviel bij de analyse van de vele reacties en suggesties, is dat veel ervan betrekking hebben op de omgang met de dieren. 'We krijgen duidelijk steeds meer aandacht voor het welbevinden van dieren en zien daar ook de voordelen van. Inmiddels weten we allemaal wel dat stress van negatieve invloed is op de werking van een vaccin. Daarnaast gaat het vaccineren ook een stuk makkelijker en sneller als dieren minder gestrest zijn. Veel tips gingen dan ook over hoe je ervoor kunt zorgen dat varkens minder stress ervaren', zegt hij.

'Dat varieerde van voor de hand liggende tips zoals het rustig benaderen van dieren en het ontwijken van stressmomenten (spenen, vervoer, enzovoort). Maar ook bijvoorbeeld de tip om meteen na het vaccineren de varkens een traktatie te geven, bijvoorbeeld in de vorm van muesli, met als doel om te ontstressen. Ik vond dat een prachtige tip. Varkens zijn ontzettend slim, dus ik kan mij goed voorstellen dat als je deze vorm van beloning toepast, dit bij een volgende vaccinatie op voorhand al voor positieve afleiding en minder stress zorgt.'

Kleurstof

Een andere tip die werd gegeven, is het toedienen van een kleurstof aan het vaccin. Hoewel Broere de behoefte goed snapt, is dit vanwege wet- en regelgeving niet mogelijk. 'Er mogen enkel toevoegingen aan een vaccin worden gedaan die bijdragen aan een betere werking. Dat is bij het toevoegen van een kleur niet zo. Toch is het goed dat bezoekers ook deze behoefte tijdens de beurs ter sprake brachten, want dat geeft ons de gelegenheid om uit te leggen waarom wij daarin niet kunnen voorzien.'

Uit de reacties komt ook duidelijk naar voren dat steeds meer varkenshouders graag gebruikmaken van koppelingen met andere systemen. 'We zien dat varkenshouders in toenemende mate data van hun dieren verzamelen. Dan is het handig als er bepaalde koppelingen zijn. Dat is ook de reden waarom we met de IDAL een koppeling willen maken met het LeeO-systeem van slimme oormerken met transponders. Op die manier kun je de vaccinatiegegevens eenvoudig aan de dieren koppelen', legt de accountmanager van MSD Animal Health uit.

Ook kwamen er veel tips binnen die algemeen bekend zijn, maar in de waan van de dag toch niet altijd worden opgevolgd. 'We zien dat krapte op de arbeidsmarkt ook binnen de varkenssector speelt. Onder tijdsdruk neemt de kans op slordigheden en fouten toe. Denk aan een flesje vaccinatievloeistof niet rustig op lichaamstemperatuur laten komen, het gebruik van de verkeerde naaldlengte, het niet tijdig vervangen van naalden of toediening op een verkeerde plek. Allemaal voorbeelden van handelingen die de werking van een vaccin negatief beïnvloeden', zegt Broere.

Neem de tijd

'Ik druk daarom iedereen op het hart: neem de tijd voor het vaccineren. Dat half uurtje extra arbeid kost je vele malen minder dan het verlies van de werking van een vaccin dat door snel of nalatig handelen niet goed is toegediend! Of plan een korte opfriscursus in. Varkenshouders en hun werknemers kunnen hiervoor altijd contact opnemen met hun bedrijfsdierenarts of met ons; wij ondersteunen hierin graag!', benadrukt de accountmanager van MSD Animal Health.

Wilt u een handige magneet voor op uw koelkast met een praktische naaldtabel en vaccinatie-uitleg en ruimte ontvangen? Schrijf u dan nu in voor onze gratis nieuwsbrief en u ontvangt geheel kosteloos deze handige koelkastmagneet!

Foto: Seijbel Photography

BNL-NON-230400011

Over MSD Animal Health

MSD Animal Health ontwikkelt en produceert een vernieuwend pakket aan hoogwaardige diergeneesmiddelen en servicediensten voor de preventie, behandeling en...

Lees verder »