Sins+bij+geboorte+big+geeft+aanleiding+tot+staartbijten
Nieuws
© Van den Oetelaar Foto

Sins bij geboorte big geeft aanleiding tot staartbijten

Kleine ontstekingen, Sins, die biggen al bij de geboorte kunnen hebben, verhogen de kans op staartbijten. Onderzoek door stagiair Emiel van de Pol laat zien dat er grote verschillen zijn in de Sins-score tussen bedrijven.

Wat is Sins?

Sins staat voor Swine Inflammation and Necrosis Syndrome. Ofwel ontstekingen en afsterving van de minst goed doorbloede delen van het dier: de uiteinden van staarten, oren, spenen, klauwen. Het kan al bij de geboorte van de biggen aanwezig zijn en later erger worden. Sins veroorzaakt jeuk. Dat kan aanleiding zijn voor biggen om zich te laten bijten of juist dat ze andere biggen bijten omdat ze zich onprettig voelen.

Wat is onderzocht?

Derdejaarsstudent Emiel van de Pol van HAS green academy voerde samen met ABZ De Samenwerking het onderzoek uit. Op twee zeugenbedrijven heeft hij direct na geboorte alle biggen onderzocht op Sins-verschijnselen. De biggen zijn tot 25 kilo gevolgd en het bijtgedrag is vastgelegd.

Wat is het resultaat?

De verschillen tussen de bedrijven blijken groot. Op het ene bedrijf had gemiddeld maar één big per toom Sins-verschijnselen, op het andere bedrijf waren dat gemiddeld drie biggen per toom. Dit veranderde in de loop van het onderzoek niet meer.

Het aantal biggen met Sins op de bedrijven lijkt laag. Recent onderzoek uitgevoerd door Topigs Norsvin laat zien dat tot wel 50 procent van de biggen Sins-verschijnselen kan hebben. Wel is bij dat onderzoek heel strikt gescoord op ieder klein rood puntje dat op Sins kan duiden.

Welk effect had het op bijtgedrag?

Biggen met Sins-verschijnselen bij geboorte werden vaker gebeten. Dat is een nadeel voor de groei en gezondheid van die biggen. Dat maakt het lastig om over te gaan naar het houden van varkens met een krulstaart.

Hoe verder?

Van de Pol en ABZ adviseren zeugenhouders om een Sins-score uit te voeren bij pasgeboren biggen. Hebben vijf biggen of meer per toom Sins, dan zijn maatregelen nodig bij de zeugen in de dracht en rondom werpen om Sins te beperken.

Er zijn veel mogelijke oorzaken. Een te lage watergift, te weinig vezels in het voer, harde mest rondom werpen, hittestress, beenwerkproblemen, een negatieve energiebalans, mycotoxinen (schimmelgiffen in het voer) en ook endotoxinen (gifstoffen van bacteriën als E. coli). De gifstoffen kunnen bij een slechte darmgezondheid in de bloedbaan terecht komen en Sins veroorzaken.

De voeding van de zeugen einde dracht en rondom werpen moet daarom gericht zijn op de darmgezondheid en tegengaan van verstopping. Bij een goede darmgezondheid zijn er minder gifstoffen en krijgen die ook nog minder kans.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  65 %
Meer weer