Problemen grensoverschrijdend oplossen

De thema’s die Europese varkenshouders bezighouden verschillen niet veel. Dat bleek tijdens de drie-landenontmoeting waar vertegenwoordigers van de varkenssector in Nederland, Duitsland en Denemarken informatie uitwisselden onder regie van het Bauernverband. De vertegenwoordigers hebben afgesproken om regelmatig  belangrijke thema's te bespreken. Als zogenaamde 'Hot Spots' zijn de volgende thema's aangewezen: castratie, couperen, emissie, antibioticagebruik, transport en dierengezondheidscontroles aan EU grenzen.


Castratie
Denemarken overweegt volgens Erik Kam van de Deense Landbouworganisatie (L&F) al om in 2014 te stoppen met de castratie van biggen. Nederland volgt in 2015. Duitsland lijkt vooralsnog pas in 2018 te stoppen met castreren.


Stijgende kosten
De stijgende milieu- en dierenwelijnseisen hebben voor alle varkenshouders grote gevolgen voor de productiekosten. In Nederland liggen de nationale kosten voor dierenwelzijnseisen, luchtwassers en mestverwerking op ongeveer 27 cent per kilo geslachtgewicht. Volgens de Duitse varkenshouderijvakbond ISN bedragen de kosten voor de Duitse varkenshouders meer dan 25 cent per kilo geslachtgewicht. De Denen verwachten minimaal drie euro per dier meer kwijt te zijn.


Nationale verschillen
Geconstateerd werd dat er veel verschillen zitten in nationale regelgeving. De partijen waren het erover eens dat dit ongewenst is.  Het QS-systeem, een certificeringssysteem voor vlees en vleeswaren, zou daarbij volgens Duitse varkenshouderijvakbond uitkomst kunnen bieden. Het zou er voor moeten zorgen, dat de sector zelf problemen oplost, nog voordat de politiek zich ermee kan bemoeien.  
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer