Mestverwerking afschrijven in vijf jaar

Investeringen voor mestverwerking moeten in vijf jaar worden afgeschreven. Dat zegt Maurice Ortmand van VP-Systems, hij rekende tijdens een Agrivaknet-bijeenkomst over mestbewerking en verwerking de investeringen voor. De mestmarkt gaat volgens Ortmans in hoog tempo veranderen.

2 miljoen kuub
Volgens Ortmans is er in Nederland plaats voor circa 50 bedrijfsgebonden mestverwerkingsinstallaties (> 15.000 ton mest) en 15 lokale initiatieven (> 60.000 ton mest). Voorwaarde van mestverwerking is dat de dikke fractie kan worden gedroogd tot 80 procent droge stof. Alleen scheiden is in de optiek van Ortmans onzinnig, omdat er dan geen waarde wordt toegevoegd aan het product.

Op basis van investeringskosten van €680.000 (bedrijfsgebonden) en €870.000 (lokale initiatieven) komen de verwerkingskosten inclusief afzet op bijna €17 en ruim €13 per kuub. Gezamenlijk halen deze installaties ongeveer twee miljoen kuub mest van de mestmarkt.

Evenwicht
Deze ontwikkeling zorgt op termijn voor evenwicht op de mestmarkt. Ortmans verwacht dat de markt zich binnen vijf jaar in een totaal andere situatie bevindt. “Het nieuwe mestbeleid in combinatie met verplichte mestverwerking gaat zorgen voor een kentering. Varkenshouders moeten op dat moment opnieuw stelling nemen. De koplopers die nu hun nek uit steken door mest te verwerken, moeten zorgen dat hun installatie is afgeschreven. Alleen dan kunnen ze zich weer opnieuw heroriënteren.”
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer