Lijst met emisssiebeperkende maatregelen voor stoppers bekend

Kenniscentrum InfoMil heeft een lijst openbaar gemaakt met emissiebeperkende maatregelen voor stoppende varkensbedrijven.

De lijst is onderdeel van de zogenoemde ‘Stoppersregeling’, die weer onderdeel is van het Actieplan Ammoniak. De regeling is bedoeld voor varkenshouders die hun bedrijf op termijn willen stopzetten, maar dat niet doen vóór 2013. De stoppersregeling geeft hen de mogelijkheid het bedrijf nog enkele jaren voort te zetten. Wel moeten zij met (tijdelijke) maatregelen aan de reductie-eisen van het Besluit huisvesting voldoen. Zij moeten daarnaast in hun Bedrijfsontwikkelingplan hebben aangegeven dat het bedrijf uiterlijk per 1 januari 2020 stopt.

Minimaal tien procent

Kenniscentrum InfoMil publiceerde een eerste, voorlopige lijst van maatregelen die ingezet kunnen worden om aan de benodigde emissiereductie te voldoen. Aan de lijst kunnen nog nieuwe maatregelen worden toegevoegd; er worden alleen maatregelen opgenomen die voor minimaal 10 procent reductie zorgen.

De maatregelen zijn nu schematisch weergegeven in verschillende diercategorieën, waaronder vleesvarkens, zeugen en biggen. Een uitgebreide omschrijving van alle maatregelen komt later in 2012 beschikbaar. De maatregelen kunnen individueel of gecombineerd worden toegepast om zo tot de vereiste emissiereductie te komen.

Diverse reductiemaatregelen

De mogelijkheden om aan de reductie te voldoen zijn zeer divers. De grootste reductie kan behaald worden door het aanzuren van de mest tot een pH-waarde van 6 of lager (tot 70 procent), het verdunnen van de mest met water (tot 45 procent), het aanbrengen van een schuine plaat in het mestkanaal en met aanpassingen in het voer (10-30 procent).

De haalbare reductie varieert per diergroep. Wanneer varkenshouders de maatregelen toepassen, is het van belang dat zij ervoor zorgen dat toezichthouders goed kunnen controleren of ze juist worden ingezet.

Op de website van InfoMil staan de volledige lijst met maatregelen en het beleidsdocument van de Stoppersregeling. Daarin staan onder meer de eisen waar varkenshouders aan moeten voldoen, willen zij gebruik maken van de Stoppersregeling.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer