PVV: Iets beter jaar

Het Productschap voor Vee & Vlees (PVV) verwacht dat 2012 een ‘iets’ beter jaar zal worden voor de Nederlandse varkenshouder. Het productschap noemt daarbij factoren als een lagere varkensproductie en licht dalende voerprijzen.

Stoppers

In heel Europa zullen varkenshouders in 2012 hun bedrijf beëindigen, verwacht het PVV. Veel bedrijven zien geen toekomst meer, of hebben niet de financiële mogelijkheden om aan de wettelijke verplichtingen te voldoen. Naar verwachting komen er meer ondernemers met bedrijven op meerdere locaties. Een familiebedrijf kan daardoor vele malen groter zijn, dan dat het woord doet vermoeden.

Vleesconsumptie en export

De afgelopen jaren is de vleesconsumptie in Nederland stabiel. Nederlanders consumeren gemiddeld 85 kilo vlees per jaar. In Aziatische landen neemt de vleesconsumptie toe. Deze groeiende markt is goed voor de Europese export. De zelfvoorzieningsgraad van Europa ligt nu op 108 procent.
De export van varkensvlees vanuit Nederland naar China neemt verder toe. Met name varkenspoten, die hier als bijproduct gelden, zijn voor de Chinezen een hoogwaardig product. De verwerking in Nederland moet op een aantal punten nog aangepast worden om aan de eisen van China te voldoen. 

Meer biggen naar Duitsland

Het aantal biggen dat Nederland exporteert blijft ongeveer gelijk. Wel vindt een verschuiving in bestemming plaats. Duitsland groeit als grootste afnemer verder door. In 2010 ging 52 procent van de biggen daar naartoe, in 2011 was dat, 57 procent. Het PVV ziet dit als een goede ontwikkeling in het kader van dierwelzijn (kortere transporten).
De export van vleesvarkens daalde vorig jaar met bijna 10 procent. Dat is met name te wijten aan een daling van de export naar Oost-Europa, waar de eigen vleesvarkenshouderij groeit.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer