Vrouw zoekt géén boer!

Werner van Sambeek‘Boeren duiken in de modder terwijl studentes op een terrasje van een roseetje genieten. Twee groepen, geestelijk mijlenver van elkaar verwijderd.’

Met deze suggestieve kop en openingszin op de voorpagina viel vorige week dagblad De Gelderlander in de bus. Deze kop ging over een onderzoek van het CBS waaruit blijkt dat studentensteden een steeds groter overschot aan vrouwen tellen, terwijl er op het platteland een overschot ontstaat aan lager opgeleide mannen. Jonge vrouwen trekken blijkbaar in grote getale naar de stad om een HBO- of universitaire studie te volgen, terwijl plattelandsmannen met minder genoegen nemen.

Volgens het CBS gaat deze verdeling tot problemen leiden omdat vrouwen vaak voor een partner kiezen met een gelijkwaardige opleiding. Met vooral negatieve gevolgen voor de lager opgeleide man die vervolgens alleenstaand blijft. Een alleenstaande man wordt gemiddeld immers vier jaar minder oud dan een man met een relatie.

Maar vanwaar de telkens terugkomende vergelijking tussen boer en laag opgeleid? Ik stoor me mateloos aan deze te gemakkelijke vermeende gelijkenis. Natuurlijk zag de Gelderlander een mooie beeldspraak als tegenhanger van ‘Boer zoekt vrouw’, maar in mijn ogen slaan ze de plank volledig mis. Tegelijkertijd blijkt opnieuw dat het imago van de agrarische sector niet om over naar huis te schrijven is.

Waarom zijn boeren per definitie laaggeschoolde mensen die al helemaal niet in het computertijdperk thuishoren? Waarom duiken boeren per definitie in de modder? Waarom is boerenwerk sowieso dom werk? Waarom lopen boeren vanzelfsprekend op houten klompen met een rode zakdoek om de nek al kauwend op pruimtabak? Waarom stinken boeren, vergiftigen zij hun gewassen en mishandelen zij hun dieren?

In mijn ogen wordt hier een volledig onjuiste inschatting gemaakt door mensen voor wie de agrarische sector vooral een ver-van-je-bed-show is. Een succesvolle boer is immers een vooruitstrevende ondernemer. Niet zozeer met een flitsend kantoorpand, maar wel met alle aspecten van een onderneming: handel en verkoop, personeel, financiën, wetgeving, veterinair. En bovenal is hij een vakman.

Bovendien volgen boeren alle ontwikkelingen op agrarisch gebied, innoveren ze voortdurend en zijn ze vaak ook maatschappelijk erg breed georiënteerd. Van standaard laagopgeleid kan dan geen sprake zijn. Dit beeld wordt overigens door hetzelfde CBS bevestigd. Ruim een derde van de bedrijfsopvolgers heeft op dit moment een hogere beroepsopleiding of zelfs universitaire opleiding gevolgd. Daarmee laten we heel wat sectoren achter ons, dus wat houd je tegen? Verkoop jezelf aan de samenleving! Presenteer jezelf, en alleen maar positief en liefst met een knipoog! Zo doen anderen dat toch ook?

Werner van Sambeek
Redacteur Vakblad Varkens

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer