Waar haal ik de moed vandaan

Ronald Tibbe

De laatste weken heb ik zelf weer mogen ondervinden dat wij gelukkig in een veranderingsgezinde sector werkzaam zijn. Ik wil graag twee voorbeelden met jullie delen van ondernemers die succesvol veranderingen doorvoerden.
Veel varkensbedrijven zijn continu bezig met het verbeteren en/of continueren van de resultaten.

Waar het ene bedrijf probeert de kostprijs te verlagen door technische verbeteringen te realiseren, focust het andere bedrijf zich volledig op het continueren van de technische resultaten met bijhorende verbeterde kostprijs.

Afgelopen voorjaar was ik bij een ondernemer die ontevreden was over de technische cijfers van zijn varkens. Hij vertelde mij dat hij minder plezier beleefde aan het houden en verzorgen van varkens. Het leek er op dat hij in een vicieuze cirkel terecht was gekomen. Een vaste relatie met zijn vermeerderaar was verbroken, de vermeerderaar stopte. De biggen van een andere vermeerderaar bleken bij binnenkomst besmet te zijn, met circo en mycoplasma met daardoor fors tegenvallende resultaten als gevolg.

De ondernemer stelde zichzelf de vraag of hij nog wel door wilde gaan als varkenshouder. Hij besloot dat als hij door wilde gaan, het roer volledig om moest. Hij koos voor het “All in - All Out” principe en heeft zijn bedrijf helemaal leeg gedraaid. Hij legde het bedrijf, na reiniging en ontsmetten, vervolgens in twee weken vol met biggen van één vermeerderaar.

Afgelopen week bespraken we de resultaten en hij gaf aan dat hij goed te spreken is over het “All in - All out” principe. De arbeidsvreugde is terug, onder andere door de sterk verbeterde gezondheid van de dieren. De arbeidspiek bij opleg wordt gecompenseerd door het niet meer wekelijks afleveren en opleggen van dieren. Hierdoor zijn er minder transportbewegingen en dat zorgt voor een verlaging van de faalkosten. Kortom: “All in - All out” is een manier om duurzaam en verantwoord te ondernemen, en zorgt daarnaast voor betere technische en financiële resultaten.

Het tweede voorbeeld van veranderingsgezindheids heeft betrekking op onze De Heus slogan “Samen voor resultaat”. Tijdens de landbouwvakbeurs in Den Bosch was er een symposium onder de titel “Minder antibiotica: Yes we can”. Er werden drie awards uitgereikt in verschillende categorieën. De award in de categorie vaccinatie is gewonnen door de familie Bruns en Bekhuis-Juninck.

De familie Bruns heeft een vermeerderingsbedrijf en de familie Bekhuis-Juninck een vleesvarkensbedrijf. Uniek vind ik het feit dat beide ondernemers wel dezelfde handelaar en dierenarts hebben, maar verschillende voerleveranciers. Waar in het verleden de focus van beide ondernemers lag op het verbeteren van de resultaten op de eigen bedrijven, blijkt dat door het opzetten van een managementteamoverleg grote stappen voorwaarts zijn gezet. Bij dit overleg zitten beide ondernemers samen aan tafel zitten met hun adviseurs.

Wij mogen als sector trots zijn, dat er ondernemers zijn die samen met hun adviseurs een succesvol managementteamoverleg hebben opgezet waar door open communicatie en met respect voor ieders belangen de resultaten en gezondheid zijn verbeterd.

Ronald Tibbe
Verkoopleider De Heus Voeders

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer