Prijsexplosie varkensvlees in China

Kampen we in Nederland met lage prijzen voor varkensvlees, in China hebben ze juist te maken met het tegenovergestelde. De prijzen voor varkensvlees in de winkels in Chinese steden rijzen de pan uit. In sommige steden betaalt de Chinese consument zelfs 38 procent meer dan begin dit jaar.

Volgens het Chinese Ministerie van Economische zaken steeg de prijs in enkele grote steden alleen de laatste maand al met 17 procent. De stijging is vooral veroorzaakt door een algehele stijging van voedselprijzen, maar ook door stijgende lonen en daardoor een veel grotere vraag naar varkensvlees. De Chinese vleesconsumptie bestaat voor 50-70 procent uit varkensvlees.

De Chinese overheid wil nu ingrijpen in de markt om een verdere prijsstijging te voorkomen. Al sinds 2007 heeft de Chinese overheid een nationale strategische voorraad varkensvlees om enerzijds een tekort aan varkensvlees op te vangen en anderzijds wanneer nodig de prijzen te stabiliseren.

Dit marktinstrument klinkt leuk, maar werkt volgens verschillende economische media niet zonder problemen. Enerzijds willen de Chinezen het vlees, in verband met de kwaliteit, niet langer dan vier maanden opslaan, anderzijds moeten er ook steeds voldoende varkens zijn om de strategische voorraad op peil te houden. In Shaoxing, een grote stad in de kustprovincie Zhejiang, houdt de lokale overheid bijvoorbeeld een virtuele varkensvleesvoorraad in stand door varkenshouders een subsidie van bijna drie euro per varken te geven wanneer ze de varkensstapel op tenminste een minimum basisniveau te houden.

De overheid wil nu 220.000 ton varkensvlees uit de reserves op de markt brengen, maar het is volgens marktanalisten maar de vraag of deze hoeveelheid voldoende is om de prijzen te beïnvloeden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer