Star-plus goed voor mens, dier en milieu

Het varken, de varkenshouder, het milieu en de rentabiliteit komen allemaal aan hun trekken in het Star-plus concept. Het is goed voor twee of drie sterren volgens het Beter Leven-keurmerk en het bedrijf produceert energie en vloeibare kunstmest.

Start Star-plus concept
Het Star-plus concept heeft een SBIR-certificaat gekregen (Small Business Innovation Research). Het concept heeft dit gekregen omdat er een hoog niveau van dierenwelzijn haalbaar moet zijn (drie sterren volgens het Beter Leven-keurmerk). Terwijl tegelijk het milieu, de mens en de rentabiliteit goed moeten zijn. Aan de SBIR is een subsidie verbonden van 550.000 euro om de komende twee jaar in onderzoek te steken. Daarmee gaat het Star-plus concept bij zowel het Varkens Innovatie Centrum Sterksel als bij varkenshouder Martien van Kempen aan de slag.

Onderzoek naar dierenwelzijn
Op VIC Sterksel bouwt Wopereis een stal voor een paar honderd vleesvarkens volgens de concepttekening. VIC Sterksel gaat alle aspecten van het dierenwelzijn onderzoeken. Hoe gebruiken de varkens de binnen- en buitenuitloop, kunnen ze de functiegebieden ‘vreten, rusten, mesten en spelen’ goed scheiden? Belangrijk hierbij is het effect van snijmaïs bijvoeren. Helpt dat om de grote dichte vloer schoon te houden? Kunnen de varkens hun wroet- en voedselzoekgedrag goed botvieren op de snijmaïs. En is het meermalen daags automatisch voeren van de snijmaïs effectief als afleidingsmateriaal?

Het klimaat in de natuurlijk geventileerde stal met mestbanden voor directe mestscheiding en –afvoer, zal ook goed worden doorgemeten. Belangrijk is het meten van de uitstoot van ammoniak, stof, geur en methaan. De directe mestscheiding en -afvoer uit de stal moet een hoge reductie van deze stoffen mogelijk maken.

Stal van Van Kempen
Bij Martien van Kempen gaat het technische deel van de installatie in de testfase. In de stal die Van Kempen gaat bouwen komen mestbanden. Die brengen de verse vaste mest dagelijks of zelfs tweemaal daags naar de Microferm-vergister. De urine gaat door een stikstofstripper die vloeibare kunstmest produceert. De stikstofarme restvloeistof gaan ook naar de vergister. Het rendement van de vergisting moet door deze stappen flink hoger uitvallen.

Bekijk het filmpje in de stal van Martien van Kempen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer