6+procent+meer+dierlijke+producten+in+totale+voeding
Nieuws
© Twan Wiermans

6 procent meer dierlijke producten in totale voeding

In tien jaar zal het aandeel dierlijke producten in de totale voeding stijgen met 6 procent. Wereldvoedselorganisatie FAO en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) schrijven dat in hun gezamenlijke rapportage voor de periode 2025-2034.

Verstedelijking en de toename van de inkomens leiden volgens de onderzoekers tot het eten van meer diverse en voedzame voedingsmiddelen. Dat betekent dat vooral meer vlees, zuivel en vis worden genuttigd, stellen zij.

De opstellers van het rapport benadrukken dat het hierbij gaat om het gemiddelde beeld in de wereld. In landen met lagere inkomens blijft het een uitdaging om alle mensen überhaupt van voldoende voedsel te voorzien. De gemiddelde inname van calorieën blijft in de lage-inkomenslanden steken op minder dan de helft van de hoeveelheid die als gezond wordt beschouwd.

De totale wereldwijde consumptie van landbouwproducten en vis stijgt volgens FAO en OESO met 13 procent in de periode tot 2034. In landen met middeninkomens neemt de consumptie toe, doordat mensen meer geld hebben te besteden. In landen met de laagste inkomens neemt de behoefte aan voeding vooral toe door bevolkingsgroei. 'Beperkte toegang tot betaalbare eiwitrijke voedingsmiddelen houdt de voedselkloof in stand', constateren de onderzoekers.

Groei veestapel in Afrika en Zuid-Azië

De productie van landbouwproducten en vis neemt in de onderzoeksperiode met 14 procent toe. Daarmee wordt de toenemende vraag ruimschoots ingevuld. Deze toename vindt vooral plaats in landen met middeninkomens. Dat komt omdat in deze landen de producenten kunnen beschikken over kapitaal, nieuwe technologieën, kunstmest en veevoer. In Afrika en Zuid-Azië wordt wel een uitbreiding in areaal en veestapel verwacht, maar de toegang tot moderne productiemiddelen blijft daar beperkt.

Ondanks een mogelijke stagnatie in de meest welvarende landen voorspelt het rapport wereldwijd een jaarlijkse groei van de vleesconsumptie met 900 gram per hoofd van de bevolking. De totale toename van het vleesverbruik in de komende tien jaar bedraagt 47,9 miljoen ton, berekenen de onderzoekers.

Pluimveevlees laat volgens de voorspelling de sterkste groei zien; plus 21 procent in tien jaar. Rundvlees zit met een groeiverwachting van 13 procent nog wel in de dubbele cijfers. Op middellange termijn wordt voor rundvlees een prijsval voorzien door de afnemende vraag, lagere voerkosten en productieverbeteringen. De vraag naar varkensvlees groeit het minst; 5 procent in tien jaar tijd.

Productiegroei

India en Pakistan laten in de komende jaren een sterke toename in de vraag naar verse zuivelproducten zien, is de verwachting. Daarnaast zal er steeds meer kaas worden gegeten in de Europese Unie (EU) en Noord-Amerika. Hogere opbrengsten per dier resulteren volgens de voorspelling in een toename van de wereldwijde melkproductie met 1,8 procent per jaar. Geheel in lijn met de vraagontwikkeling wordt de helft van de productietoename verwacht in India en Pakistan. De melkproductie in de EU daalt naar verwachting licht.

De vraag naar plantaardige olieproducten blijft volgens de onderzoekers groot. Groei in de consumptie wordt vooral verwacht in India, Indonesië, Latijns-Amerika en China. In de Verenigde Staten (VS) rekenen de onderzoekers op een forse daling. Daarbij moet wel worden gezegd dat de consumptie daar nu hoger is dan elders. In de komende jaren zal China de VS inhalen.

Op dit moment wordt 18 procent van de plantaardige olie ingezet voor biodiesel. Wereldwijd zal het gebruik daarvan groeien, zo staat in het rapport. De opbrengsten van palmolie en koolzaad zullen licht toenemen, vooral vanwege het feit dat de opbrengsten de laatste jaren in belangrijke productielanden wat lager zijn uitgevallen.

Bekijk meer over:

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    26° / 12°
    10 %
  • Woensdag
    24° / 13°
    20 %
  • Donderdag
    18° / 11°
    10 %
Meer weer