Prijs+varkensvlees+blijft+achter+volgens+FAO
Nieuws
© Twan Wiermans

Prijs varkensvlees blijft achter volgens FAO

De gemiddelde vleesprijs ligt wereldwijd op een recordniveau met een prijsindex van 124,7 punten. Dat meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). De prijs van varkensvlees is wel hersteld, maar blijft wat betreft index flink achter op de andere noteringen.

In juni steeg de FAO-prijsindex met 2,1 punten naar het nieuwe recordniveau van 124,7 punten. Het vorige hoogste niveau van juni 2021 is daarmee met 14 punten overschreden.

Alle vleessoorten stegen in prijs, maar vooral pluimveevlees steeg flink. De afgelopen vier maanden steeg die prijsindex telkens met ongeveer 6 punten naar het huidige niveau van 130,49. De sterke stijging is volgens de FAO het gevolg van de oorlog in Oekraïne en de uitbraken van vogelgriep op het noordelijk halfrond.

Lage prijsindex varkensvlees

De prijsindex voor varkensvlees ligt op een laag niveau. Dieptepunt was september 2020 met een prijsindex van 87,53. In die periode waren overigens alle vleesprijzen lager met pluimveevlees als dieptepunt met een prijsindex van 82,71 in augustus 2020.

Terwijl de pluimveevleesprijzen in de tussentijd flink zijn opgelopen, is de varkensprijs op een laag niveau van doorgaans onder de 100 gebleven.

In mei, juni en juli 2021 lag de prijsindex van varkensvlees wel boven de 100 en daalde daarna weer. In april 2022 kwam de prijsindex pas weer boven de 100 met 103,57. Dit daalde weer naar 101,04 in mei en in juni steeg de prijsindex voor varkensvlees weer een beetje met 101,48.

Rundvlees

De prijsindex van rundvlees is het hoogste van alle vleesprijzen met 138,49 punten. Dat is bijna 1 punt meer dan in mei. Deze laatste stijging komt doordat China de grens voor rundvlees uit Brazilië weer opende.

De internationale prijzen voor schapenvlees stegen in juni naar 134,85 punten door lagere exportvolumes uit Nieuw-Zeeland en ondanks een gematigde vraag uit Noord-Azië, aldus de FAO.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer