
Stijgende vleesprijzen werken door in voedselprijsindex
Er is wereldwijd veel vraag naar varkensvlees, tegelijkertijd is het aanbod beperkt. Het is een van de redenen voor de stijgende voedselprijsindex van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).
De voedselprijsindex voor vlees is in juni gestegen naar 126 punten. Dat betekent dat vlees 26 procent duurder is dan in de basisperiode, die loopt van 2014 tot en met 2016. De huidige vleesprijzen liggen iets hoger dan de piek die in juni 2022 werd bereikt.
Vlees was in de afgelopen 35 jaar niet eerder zo duur als nu. Naast varkensvlees, is er ook veel vraag naar rundvlees. Dit product is duurder geworden door een krapper exportaanbod vanuit Brazilië en een sterke vraag vanuit de Verenigde Staten. Dit heeft er ook voor gezorgd dat de exportprijzen in Australië zijn gestegen.
De zuivelprijzen zijn eveneens hoog, maar niet hoger dan in juni 2022. Drie jaar geleden kwamen de prijzen 58 procent boven de basisperiode uit, nu bedraagt het verschil 54 procent. Boter en kaas zijn de drijvende krachten achter de oplopende zuivelprijzen.
Tegenover stijgende zuivel- en vleesprijzen staat een dalende prijs voor suiker. De suikerprijs ligt inmiddels nagenoeg op het niveau van de basisperiode: 103,7 punten. Twee jaar geleden stond de index nog op 157,2 punten. Op dit moment bevindt de prijs zich op het laagste niveau sinds april 2021.
Bekijk meer over:
Meest gelezen
Blogs



Bedrijf in Beeld
Partners
Stelling
Nieuws van NieuweOogst.nl
