Vlaams+onderzoeksinstituut+investeert+in+fabriek+voor+proefvoeders
Nieuws
© Twan Wiermans

Vlaams onderzoeksinstituut investeert in fabriek voor proefvoeders

Het Vlaams Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) begint nog dit jaar met de bouw van een fabriek voor proefvoeders. 'We geloven in een toekomst voor de veehouderij in Vlaanderen', zegt wetenschappelijk directeur Sam De Campeneere.

De Campeneere opende dinsdag de studienamiddag diervoeding bij het ILVO in het Belgische Melle met de aankondiging van de start van de bouw van de fabriek. De nieuwe proefvoerfabriek met de naam Feed Pilot krijgt twee units. De grote unit is er vooral voor onderzoek van varkens en runderen en wordt ingezet voor alle Vlaamse onderzoeksinstituten en daarbuiten. De kleinere unit vraagt wat meer handwerk voor onderzoek met pluimvee waarbij vaak kleinere voerhoeveelheden nodig zijn.

De nieuwe proefvoederfabriek is nodig om onderzoek naar de waarde van alternatieve, circulaire, droge en ook vochtige grondstoffen voor de voeding van pluimvee, varkens en rundvee mogelijk te maken.

Homogeniseren

De grote unit in de voerfabriek krijgt een geavanceerde volledig geautomatiseerde maal-, meng- en persunit voor het nauwkeurig samenstellen van proefvoeders. Er komt ook een homogenisatielijn die ervoor zorgt dat na het mengen van het voer meerdere batches kunnen worden gehomogeniseerd tot een grotere hoeveelheid voer die exact dezelfde basissamenstelling heeft

Na het homogeniseren zijn er dan nog verschillende grondstoffen en additieven aan toe te voegen om daarmee verschillende proefvoeders te maken. Bij onderzoek is het volgens De Campeneere immers noodzakelijk om exact het effect van een bepaalde voersamenstelling of bijvoorbeeld het effect van bepaalde aminozuren te kunnen onderzoeken.

Samenwerking

De nieuwe fabriek maakt gebruik van bekende technieken en kan bijvoorbeeld het voer malen of walsen en met verschillende methoden het voer persen. Volgens de wetenschappelijk directeur van ILVO is er een nauwe samenwerking met het Feed Design Lab in Nederland. Dat kan ook proefvoeders maken en richt zich daarbij vooral op de ontwikkeling van nieuwe technieken.

De bouw van de Feed Pilot kost zo'n 6 miljoen euro. De aanbesteding voor de fabriek is al goedgekeurd door de overheid. Naast eigen financiële middelen krijgt ILVO financiële steun van het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie, van de Vlaamse Gemeenschap, van het Europees Fonds voor Plattelandsontwikkeling en van de Victam Foundation die innovaties in de voer- en voedingsindustrie ondersteunt.

Bekijk meer over:

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    21° / 4°
    10 %
  • Dinsdag
    22° / 6°
    10 %
  • Woensdag
    22° / 9°
    10 %
Meer weer