Varkenshouders+die+van+ForFarmers+voeren+verbeteren+hun+resultaten
Nieuws
© Varkens Archief

Varkenshouders die van ForFarmers voeren verbeteren hun resultaten

Zeugenhouders hebben in 2023 meer biggen gespeend en voor de biggen minder voer verbruikt. Ook de vleesvarkens hebben het voer efficiënter benut. Dat meldt veevoerfabrikant ForFarmers op basis van de analyse van de resultaten met het managementsysteem Agroscoop. In het eerste kwartaal van 2024 zet die verbetering verder door.

Zeugenhouders die van ForFarmers voeren, spenen een big per zeug per jaar meer dan de benchmark. Volgens technisch specialist zeugen Robbert Jacobs van ForFarmers komt dat doordat de voerleverancier al een aantal jaren focust op een ideale geltenopfok en het grootbrengen van de extra geboren biggen bij de eigen zeug.

'Dat lukt door gericht aandacht te geven aan de kwaliteit van de geboren biggen, een goede opstart van de melkproductie en een goed vervolg van de melkproductie. Op dit moment worden bij de helft van de tomen bij onze klanten veertien of meer biggen gespeend. Extra biggen tellen uiteindelijk door in een beter economisch resultaat.'

Minder voer per big

Bij de biggen valt op dat die tot 25 kilo 2,4 kilo minder voer krijgen dan de benchmark. 'Meer en uniforme biggen over de streep krijgen is het resultaat van een combinatie van onze zeugen- en biggenaanpak', stelt technisch specialist biggen Peter Zanders van ForFarmers. 'Het juiste voer dat past bij het bedrijf, is de basis voor het lagere voerverbruik. Dat voer moet passen bij de hedendaagse big en wordt continu up-to-date gehouden. Voordelen van een lager voerverbruik zijn een lagere stikstofaanvoer en lagere voerkosten per big.'

Bij de vleesvarkens is de groei ten opzichte van 2022 gestegen. De 25 procent best presterende vleesvarkensbedrijven noteren gemiddeld een gecorrigeerde groei van 991 gram per dier per dag (25 tot 117 kilo). Dat de varkens steeds efficiënter omgaan met het voer, blijkt uit de gemiddelde gecorrigeerde voederconversie op deze bedrijven van 2,33 (25 tot 117 kilo).

'Belangrijk hiervoor is de focus op maximale benutting van de jeugdgroei. Kritisch kijken naar de voersamenstelling van onze voeders en de grondstofkwaliteit zorgt voor een betere vertering', zegt technisch specialist vleesvarkens Corné van de Ven van ForFarmers.

Doorkijk 2024 veelbelovend

In het eerste kwartaal van 2024 laten de cijfers een positieve trend zien. Bij de zeugen zet de stijging in het aantal gespeende biggen per zeug per jaar onverminderd door met een blijvend verschil van een big ten opzichte van de benchmark. Zowel bij zeugen als biggen is er een dalende trend in het percentage uitval. 'Dat is een resultaat van het continu kritisch kijken naar de gezondheid en het welzijn van de dieren. De combinatie van onze specialisten, onze producten en onze aanpak zorgt voor resultaat op het boerenerf', onderstrepen de technisch specialisten.

De betere resultaten bij de varkenshouders sluiten aan bij de missie For the Future of Farming, waarbij rendement en een robuust verdienmodel op het erf centraal staan bij de voerleverancier.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer