ForFarmers+verbetert+biestkwaliteit+zeugen+met+voer
Nieuws
© Varkens Archief

ForFarmers verbetert biestkwaliteit zeugen met voer

Een hoger gehalte immuunglobulinen in de voersamenstelling van zeugen zorgt voor een verbeterde actieve weerstand bij biggen. Dat blijkt uit onderzoek van ForFarmers naar de invloed van zeugenvoer op de concentratie antistoffen in de biest. De uitkomsten worden toegepast in de voeraanpak van het bedrijf.

Innovatiedirecteur varkens Rosemarijn Gerritsen van ForFarmers heeft het onderzoek in gang gezet, samen met Bart van der Vleuten van Vleuten Voerders, onderdeel van ForFarmers. Zij vroegen zich af of de behoefte van een hoogproductieve, moderne zeug is veranderd in de laatste fase van de dracht.

In samenwerking met dierenartsenpraktijk Lintjeshof en laboratorium Merefelt Livestock Diagnostics is een uitgebreide proef uitgevoerd. Hierbij zijn verschillende aspecten gemeten. 'Bij zeugen spelen meerdere factoren een rol, dus het was geen simpele onderzoeksvraag', stelt Gerritsen. 'In dit onderzoek hebben we naast het bepalen van kenmerken aan de zeug (gewicht, spekdikte) gekeken naar kenmerken aan de biggen (aantal totaal, levend en doodgeboren biggen, individueel geboortegewicht, toomgewicht en variatie in toomgewicht). Dierenartsenpraktijk Lintjeshof heeft daarnaast ook Sins-scores uitgevoerd bij de biggen in de proef.'

Sins staat voor Swine Inflammation and Necrosis Syndrome, ofwel ontstekingen en afsterving van de minst goed doorbloede delen van het dier: de uiteinden van staarten, oren, spenen, klauwen.

Verschillende voersamenstellingen

Zeugen aan het einde van de dracht met een hoge gezondheidsstatus en goede productie zijn via voerstations individueel gevoerd met verschillende voersamenstellingen. Met de standaard voersamenstelling gaven de dieren een prima biestkwaliteit en goede geboortegewichten. Maar bij een van de proefgroepen was het gehalte aan immuunglobulinen in de biest structureel 20 procent hoger dan in de andere groepen.

De inzichten die zijn verkregen door het onderzoek, past ForFarmers toe in het pakket zeugenvoeders. Dit helpt bij het voorkomen van ziektes en verminderen van het antibioticagebruik. De aangepaste voersamenstelling biedt nieuwe mogelijkheden om te sturen op een hoge gezondheid van de zeugen, in combinatie met het grootbrengen van kwaliteitsbiggen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  24° / 12°
  10 %
Meer weer