Danish+Crown+sluit+opnieuw+een+slachterij
Nieuws
© Danish Crown

Danish Crown sluit opnieuw een slachterij

De reorganisatie van Danish Crown is in volle gang. Doel is om een van de meest efficiënte slachthuizen in Europa te worden. Daarom wordt in september de varkensslachterij in Ringsted gesloten. Medio juli 2023 sloot de Deense vleesverwerker de locatie in Sæby al vanwege het dalende aanbod aan vleesvarkens.

Door de sluiting van de varkensslachterij in Ringsted verdwijnen er 1.200 banen en neemt het aantal locaties van Danish Crown in Denemarken af naar vier stuks. Tegelijkertijd wordt op de locaties in Horsens, Herning, Blans en Vejen de komende tijd 33,5 miljoen euro geïnvesteerd. Op die locaties komen er daarnaast zo'n driehonderd banen bij.

De reorganisatie is het gevolg van twee uitdagende jaren voor de Deense varkensvleesproductie. De aanzienlijke daling van het aantal slachtvarkens heeft de efficiëntie van de Deense slachthuizen van Danish Crown op de proef gesteld. Daarom is Danish Crown bezig de strategie van wereldwijde grondstoffenleverancier om te buigen naar het leveren van producten met toegevoegde waarde. Denk aan bacon, gekruide worsten en halffabricaten op specifieke markten met hoge prijzen.

Versnelling brengen

In de strategie 'Feeding the Future in 2021' liet Danish Crown het idee om te groeien door meer varkens te slachten, al varen. Nu is het doel om de omschakeling verder te versnellen door onder meer de productie efficiënter in te richten.

'Alleen op die manier kan Danish Crown de leden van de coöperatie, Deense boeren, een concurrerende prijs voor hun varkens betalen', zegt CEO Jais Valeur van Danish Crown. Valeur stelt verder dat het een 'moeilijke, maar noodzakelijke beslissing is om het slachthuis in Ringsted te sluiten'.

Balans creëren

Naast de aangekondigde sluiting van de vijfde slachtlocatie, gaat de vleesverwerker de aanvoer van varkens in balans brengen met de planning van de slachtcapaciteit. Varkenshouders mogen gedurende een jaar niet meer dan de geplande varkens leveren om de slachtkosten te minimaliseren. Met een opzegtermijn van een jaar mogen leden-varkenshouders de planning van zogenoemde A-varkens verhogen.

Verder komt Danish Crown met een stabiliteitsaftrek. Als varkenshouders te grote schommelingen in het aantal geleverde varkens hebben, worden ze daarvoor gestraft. Valeur geeft aan dat dit zorgt voor een rustiger en meer voorspelbaar arbeidspatroon op de slachterijen en in de vleesverwerking.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer