Affakkelen+methaan+verlaagt+voetafdruk+Deens+varkensvlees
Nieuws
© Michiel Elands

Affakkelen methaan verlaagt voetafdruk Deens varkensvlees

Vleesverwerker Danish Crown is eigenaar geworden van technologie om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Door methaan uit mestopslagen op varkensbedrijven af te fakkelen, kan de CO2-voetafdruk per kilo varkensvlees 10 tot 20 procent kleiner worden.

Danish Crown ziet in de nieuwe technologie van AgroGas, onderdeel van Deponigas, een 'enorm potentieel'. Begin dit jaar zijn op grote schaal testen uitgevoerd met het verbranden van methaan uit mestopslagen. Dat blijkt perspectief te bieden voor de praktijk.

Het methaan wordt met deze technologie continu verbrand, waardoor het wordt omgezet in CO2, water en warmte. Hierdoor wordt de klimaatimpact van het schadelijke broeikasgas met ruim 95 procent verminderd. Daarbij is het noodzakelijk de mestopslag buiten de varkensstallen goed af te dichten en regelmatig mest bij te vullen. Dan kan bijna het hele jaar door methaangas onder de afdichting worden verzameld en afgefakkeld.

Mestaanvoer geen probleem

Omdat varkenshouders in Denemarken verplicht elke week mest uit de putten in de stal afvoeren, is de aanvoer van verse mest geen probleem. Deze maatregel is 1 januari ingevoerd in de Deense varkenshouderij, om de methaanemissie uit stallen fors te beperken.

De eerste drie stationaire systemen worden halverwege dit jaar geïnstalleerd. Voor het einde van het jaar komen er nog eens zeven affakkelinstallaties bij. Als de installaties aan de verwachtingen voldoen, wordt de technologie aan alle varkensleveranciers van Danish Crown aangeboden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer