%27Hoe+hebben+we+dit+voor+elkaar+gekregen%3F%27
Blog
© Maartje van Berkel

'Hoe hebben we dit voor elkaar gekregen?'

Het gebeurt wel vaker dat je als dierenarts in een gesprek terechtkomt over een moeilijke gezondheidssituatie op een varkensbedrijf. Maar vanmorgen had ik het omgekeerde: de eigenaar van een varkensbedrijf had mijn collega en mij uitgenodigd om te evalueren waarom de gezondheidssituatie op dit bedrijf zich de afgelopen jaren juist zo goed had ontwikkeld.

Deze eigenaar heeft meerdere varkensbedrijven en had de betreffende locatie enkele jaren geleden aangekocht. Op dat moment kwamen wij als dierenartsen ook in beeld op dit bedrijf. Bij onze terugblik hebben we de volgende succesfactoren benoemd:

1. De zeugenstapel is geheel vervangen. Dit niet gebeurd met een depop-repop, maar de eigenaar produceert zelf fokgelten en heeft deze naar het betreffende bedrijf gebracht en daarmee binnen ongeveer één à twee jaar de hele zeugenstapel vervangen. In het begin dachten we nog: zou dit gaan werken om de APP-problemen te verminderen? Maar na een jaar of twee, drie werd de APP-situatie echt rustiger.

2. De juiste vaccinaties op het juiste moment. Enkele voorbeelden op dit bedrijf: de APP-enting bij de biggen op het juiste moment. De PRRS-enting bij de biggen op het juiste moment én bij de vleesvarkens heeft dat rust gebracht. Een autovaccin heeft een bijdrage geleverd aan het verminderen van streptokokkenverschijnselen.

3. Huisvesting en voersysteem. Dit bedrijf is omgebouwd van brijvoer naar droogvoer, de zeugenhuisvesting is aangepast en in de kraamhokken zijn kleine aanpassingen gedaan.

4. Een aantal wijzigingen van de werkwijze is doorgevoerd, zoals bij het overleggen van biggen in het kraamhok.

5. Op elk bedrijf steken wel eens ziektes en problemen de kop op. De kunst is om deze goed aan te pakken. Enkele voorbeelden waren: smeerpokken, parasieten en baarmoederontsteking. Deze zijn succesvol getackeld door goede samenwerking tussen de medewerkers en dierenartsen.

6. We moeten ook vermelden dat er in de beginfase wel meer inzet van antibiotica noodzakelijk was. Soms is dat hard nodig. Als er intussen ook wordt gewerkt aan verbetering, dan kan het na een tijd ook weer met minder antibiotica.

Terugkijken op de successen. Dat was nog eens leuk en leerzaam.

Karien Koenders
Dierenarts en adviseur gezondheidsprogramma's en veterinair manager van laboratorium Merefelt

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer