%27Rijbewijs+halen%27
Blog
© Maartje van Berkel

'Rijbewijs halen'

Mijn zoon is gestart met autorijlessen. Het gaat er hilarisch aan toe. De leerstrategie lijkt te zijn: gewoon doen, dan leer je het vanzelf. Bij de eerste rijles zei de instructeur: 'Zo en nu wegrijden.' Waarop mijn zoon zei: 'Maar ik weet helemaal niet hoe dat moet.'

'Geen probleem' zei de instructeur, 'gewoon gaan.' Na 200 meter deed zich al een hachelijke situatie voor met een bocht en een vrachtwagen. Maar het is goed gekomen.

Gelukkig is de instructeur nogal relaxed en humoristisch. Als mijn zoon met 70 kilometer per uur over een rotonde vliegt, maakt de instructeur een grapje over zijn hartslagmeter.

Ik moet bij de verhalen van mijn zoon over de rijlessen toch steeds denken aan de uitspraak van Anita Hoofs over het leren werken met varkens met lange staarten: 'Ga oefenen, want je kunt het niet zomaar. Je moet eerst je rijbewijs halen.'

Dit kan ik inderdaad ook aanbevelen voor dit onderwerp, het oefenen met houden van varkens met lange staarten. Het is mooi om te zien dat er varkenshouders zijn die fanatiek hiermee aan de slag zijn gegaan. Op één bedrijf heeft de veehouder een bak klaar staan met ruwvoer erin, die hij bij onraad in het hok kan hangen over de hokafscheiding. Op een ander bedrijf zag ik dat bij onrust en beginnende staartletsels bij de gespeende biggen een rond bakje met daarin ruwvoer en grote kauwbrokken op de roosters werd geklikt. Het lijkt goed te werken en de varkens zijn er dol op.

Dit kan ik iedereen dus ook aanraden. Ga wat doen, vind uit wat op uw eigen bedrijf werkt. Het is nu een goede tijd om aan de slag te gaan, want je wilt nu graag veel gezonde varkens afleveren. En dan nog een raad die ik toch oppik uit de houding van de rijinstructeur van mijn zoon: blijf rustig, weet wat je doet, maar heb vooral ook plezier in het leerproces.

Karien Koenders
Dierenarts & adviseur gezondheidsprogramma's en veterinair manager van laboratorium Merefelt

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer