%27Leren+van+Spanje%27
Blog
© Maartje van Berkel

'Leren van Spanje'

In oktober ga ik naar Spanje om aan 110 Catalaanse varkensdierenartsen te vertellen hoe het ons in Nederland is gelukt om het antibioticagebruik in de varkenshouderij zo ver te verlagen. Want wij hebben al meer dan 70 procent daling gerealiseerd sinds 2009. De Spaanse varkenshouderij komt ook voor deze uitdaging te staan, maar is nog niet zo ver in dit proces als wij.

Bij mijn voorbereiding ontdekte ik dat de uitval van biggen na spenen, inclusief de vleesvarkensfase, in Spanje over het jaar 2022 landelijk gemiddeld op 14 procent stond. Dat leek mij nogal veel, dus daar schrok ik van. Toen ben ik maar eens contact gaan leggen met mijn goede bekende – dierenarts Susana in Spanje – om te vragen of dit waar is. 'Ja, het is waar', zei Susana. Ze gaf drie redenen voor deze hoge uitval: 1. Het stoppen met zinkoxide (in Spanje pas in 2022), 2. De antibioticareductie en 3. De kwaadaardige PRRS-uitbraken met de Rosalia-stam.

We hopen natuurlijk dat de Rosalia-stam van PRRS bij ons wegblijft, maar het is wel belangrijk om door te zetten met onze landelijke PRRS-aanpak. De andere zaken – zink en antibioticareductie – hebben bij ons gelukkig niet tot een dergelijke verhoging van de uitval geleid.

Ik ben benieuwd hoe ze in Spanje kijken naar de oplossingen die wij in Nederland hebben ingezet, omdat die niet per se goed zijn voor de kostprijs. Denk aan vaccinaties, goede verzorging en goed (maatwerk)voer voor biggen. De Spaanse varkenshouderij is juist sterk in een lage kostprijs onder andere door sterk geïntegreerd te zijn en efficiënt voer te maken.

Nu hoor ik u denken: moet je die Spanjaarden wel allemaal gaan wijsmaken wat wij allemaal zo goed doen in Nederland? Toch is kennisuitwisseling tussen landen wel belangrijk. Ik zal dus zeker zorgen dat ik ook wat opsteek van wat de Spaanse varkensdierenartsen en varkenshouders doen, zodat ik dat met collega's en varkenshouders in Nederland kan delen. Want je kunt veel leren van wat er ergens goed gaat, maar ook van wat er niet goed gaat.

Karien Koenders
Dierenarts & adviseur gezondheidsprogramma's en veterinair manager van laboratorium Merefelt

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer